Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pszczółki z marcepanu

Poniższy wpis przedstawia krok po kroku jak zrobić pszczółki z masy marcepanowej. Do ich przygotowania potrzebna jest masa marcepanowa, kakao i migdały w płatkach. Pszczółki są proste do przygotowania, lecz trochę pracochłonne. Można wykorzystać je do dekoracji różnych wypieków jak na przykład babeczki pszczółki, czy tort ul.

Składniki:

  • masa marcepanowa
  • kakao
  • migdały w płatkach

Sposób przygotowania przykładowo 12 pszczółek:

  1. Większość masy marcepanowej zagnieść z kakao na jednolitą masę.
  2. Z części kakaowej masy marcepanowej uformować 12 odwłoków, robiąc kształt łezki.
  3. Na tułów przygotować 24 kuleczki z jasnej masy marcepanowej i 12 z kakaowej.
  4. Na głowę zrobić z kakaowej masy marcepanowej 12 trochę większych kuleczek niż na tułów.

Pszczółki z marcepanu

  1. Połowę jasnych kuleczek lekko rozpłaszczyć w ręce i złączyć, lekko dociskając, do odwłoku.

Pszczółki z marcepanu

  1. Kolejno dokleić lekko spłaszczone kakaowe kuleczki i ponownie jasne kuleczki.

Pszczółki z marcepanu

Pszczółki z marcepanu

  1. Na końcu dołączyć większe kuleczki, tworząc głowę.

Pszczółki z marcepanu

  1. Z jasnej masy marcepanowej zrobić malutkie kuleczki i umieścić je po obu stronach głowy, tworząc oczy.

Pszczółki z marcepanu

  1. Na samym końcu delikatnie wcisnąć w tułów po dwa płatki migdałowe, jako skrzydełka.

Pszczółki z marcepanu

Smacznego.

Pszczółki z marcepanu

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony