Pszczółki z marcepanu

Poniższy wpis przedstawia krok po kroku jak zrobić pszczółki z masy marcepanowej. Do ich przygotowania potrzebna jest masa marcepanowa, kakao i migdały w płatkach. Pszczółki są proste do przygotowania, lecz trochę pracochłonne. Można wykorzystać je do dekoracji różnych wypieków jak na przykład babeczki pszczółki, czy tort ul.
Składniki:
- masa marcepanowa
- kakao
- migdały w płatkach
Sposób przygotowania przykładowo 12 pszczółek:
- Większość masy marcepanowej zagnieść z kakao na jednolitą masę.
- Z części kakaowej masy marcepanowej uformować 12 odwłoków, robiąc kształt łezki.
- Na tułów przygotować 24 kuleczki z jasnej masy marcepanowej i 12 z kakaowej.
- Na głowę zrobić z kakaowej masy marcepanowej 12 trochę większych kuleczek niż na tułów.
- Połowę jasnych kuleczek lekko rozpłaszczyć w ręce i złączyć, lekko dociskając, do odwłoku.
- Kolejno dokleić lekko spłaszczone kakaowe kuleczki i ponownie jasne kuleczki.
- Na końcu dołączyć większe kuleczki, tworząc głowę.
- Z jasnej masy marcepanowej zrobić malutkie kuleczki i umieścić je po obu stronach głowy, tworząc oczy.
- Na samym końcu delikatnie wcisnąć w tułów po dwa płatki migdałowe, jako skrzydełka.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.