Porzeczka w cukrze do dekoracji

Porzeczkę można wykorzystać nie tylko do ciast, kremów, ale również do dekorowania wypieków tj. babeczki, torty, ciasta z porzeczką w środku, czy desery. W zależności od wypieku, można do dekoracji użyć samych gałązek porzeczki lub też obtoczonych w cukrze gałązek albo pojedynczych kulek. Jeśli wypiek nie jest za słodki, a chcemy ozdobić go porzeczką to wykorzystajmy porzeczkę w cukrze. Ten kontrast biało- czerwony prezentuje się bardzo ładnie na wypieku.

Przygotowanie takiej dekoracji jest bardzo proste. Wystarczy porzeczki umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Taka dekoracja utrzyma się na wypieku przez kilka dni.

Składniki:

  • świeża porzeczka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki lub głębokiego talerza wsypać trochę cukru.
  2. Porzeczki umyć i bez osuszania, jedną gałązkę po drugiej, obtaczać w cukrze.

2

  1. Układać np. na talerzu lub desce.

Porzeczka w cukrze do dekoracji

  1. Udekorować wybrany wypiek.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Porzeczka w cukrze do dekoracji