Truskawki w czekoladzie

Truskawki oblane słodką czekoladą. Mogą stanowić samodzielny deser w sezonie truskawkowym lub być śliczną, a do tego bardzo smaczną dekoracją wypieków, szczególnie tortów i babeczek.

Najlepiej wybrać ładne truskawki, z ładnymi szypułkami, a jeśli mają jeszcze dodatkowo ogonek to tym lepiej. Ułatwi on obtoczenie truskawki w czekoladzie.

Składniki na ok. 40 średniej wielkości truskawek:

  • ok. 500 g świeżych truskawek
  • 200 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej) lub kuwertury
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Do dekoracji (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Pozostawić na chwilę, aby dobrze wyschły.
  2. Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Można również kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możesz przeczytać tutaj).
  3. Chwytać po jednej truskawce za ogonek lub szypułkę i zanurzać ją w czekoladzie. (Można pomóc sobie łyżeczką).
  4. Odkładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do mini papilotek. Można czekoladę dodatkowo posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, posypką cukrową itp.

Truskawki w czekoladzie

  1. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady. (Jeśli potrzebujemy, aby czekolada zastygła szybko, można włożyć truskawki na ok. 30 minut do lodówki. Poleca się jednak inne chłodne miejsce, ponieważ długie przechowywanie czekolady w lodówce może spowodować jej zmatowienie).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Truskawki w czekoladzie