Czekoladowe muffinki z niespodzianką w środku. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Sprawdzą się z pewnością na dziecięcych imprezach. Nie dość, że są czekoladowe i udekorowane kolorowymi drażami to jeszcze w środku czeka niespodzianka. Mogą to być kolorowe draże typu m&m’s, smarties, lentilki w wersji mini, normalnej lub z orzeszkiem w środku. Można również użyć innych słodyczy, które zmieszczą się w muffinie. Ja robiłam te muffinki również z żelkami w środku, umieszczając także jednego żelka na polewie.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto czekoladowe:
250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
30 g kakao
120 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
250 ml maślanki
80 ml oleju np. rzepakowego
100 g czekolady gorzkiej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
ok. 250 g Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki itp.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
W chłodnych muffinach zrobić otwór, używając do tego celu np. dużej tylki lub nożyka. (Tylkę wcisnąć/ wkręcić w środek muffinka, wyciągnąć, a ciasto znajdujące się w tylce odstawić na bok. Można również wyciąć otwór nożykiem. Wycięte ciasto zachować).
Łyżeczką można wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki, zakrywając wycięte ciasto. Od razu udekorować słodyczami (rozmieszczając je tak, aby nie zsuwały się po polewie).
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
@Joanna ModeratorZrobiłam, tylko zamiast śmietanki użyłam Ramy do ubijania- jest stabilniejsza. Smaki super się łączą. Jestem ciekawa tego kremu na bezie ale tort ma być dla koleżanek z pracy, nie wiem ...
@AgaOgólnie możesz zrobić krem z serka mascarpone, ale będzie to już inny krem. Na 500 g mascarpone proszę użyć 300 g masy krówkowej i 200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%. ...
Najczęściej komentowane