Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Muffinki z niespodzianką

Czekoladowe muffinki z niespodzianką w środku. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Sprawdzą się z pewnością na dziecięcych imprezach. Nie dość, że są czekoladowe i udekorowane kolorowymi drażami to jeszcze w środku czeka niespodzianka. Mogą to być kolorowe draże typu m&m’s, smarties, lentilki w wersji mini, normalnej lub z orzeszkiem w środku. Można również użyć innych słodyczy, które zmieszczą się w muffinie. Ja robiłam te muffinki również z żelkami w środku, umieszczając także jednego żelka na polewie.

Składniki na ok. 13- 14 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml maślanki
  • 80 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Dodatkowo:

  • ok. 250 g Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  7. W chłodnych muffinach zrobić otwór, używając do tego celu np. dużej tylki lub nożyka. (Tylkę wcisnąć/ wkręcić w środek muffinka, wyciągnąć, a ciasto znajdujące się w tylce odstawić na bok. Można również wyciąć otwór nożykiem. Wycięte ciasto zachować).

2

  1. Łyżeczką można wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
  2. Do środka nasypać/ włożyć słodycze, zostawiając trochę miejsca. Przykryć wyciętym ciastem.

3

  1. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki, zakrywając wycięte ciasto. Od razu udekorować słodyczami (rozmieszczając je tak, aby nie zsuwały się po polewie).
  2. Pozostawić, aby czekolada zastygła.

Uwaga:

  • Muffinki można przygotować dzień przed imprezą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki z niespodzianką

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony