Muffinki z niespodzianką

Czekoladowe muffinki z niespodzianką w środku. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Sprawdzą się z pewnością na dziecięcych imprezach. Nie dość, że są czekoladowe i udekorowane kolorowymi drażami to jeszcze w środku czeka niespodzianka. Mogą to być kolorowe draże typu m&m’s, smarties, lentilki w wersji mini, normalnej lub z orzeszkiem w środku. Można również użyć innych słodyczy, które zmieszczą się w muffinie. Ja robiłam te muffinki również z żelkami w środku, umieszczając także jednego żelka na polewie.

Składniki na ok. 13- 14 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär)
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml maślanki
  • 80 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Dodatkowo:

  • ok. 250 g Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. 100 g czekolady gorzkiej posiekać. Odstawić na bok. (Siekam w thermomixie 4s./ obr. 6).
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, maślankę i olej. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13- 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  7. W chłodnych muffinach zrobić otwór, używając do tego celu np. dużej tylki lub nożyka. (Tylkę wcisnąć/ wkręcić w środek muffinka, wyciągnąć, a ciasto znajdujące się w tylce odstawić na bok. Można również wyciąć otwór nożykiem. Wycięte ciasto zachować).

2

  1. Łyżeczką można wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
  2. Do środka nasypać/ włożyć słodycze, zostawiając trochę miejsca. Przykryć wyciętym ciastem.

3

  1. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki, zakrywając wycięte ciasto. Od razu udekorować słodyczami (rozmieszczając je tak, aby nie zsuwały się po polewie).
  2. Pozostawić, aby czekolada zastygła.

Uwaga:

  • Muffinki można przygotować dzień przed imprezą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki z niespodzianką

Powiązane przepisy