Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Lody z ciasta

Ciasto na patyku, czyli ciepłe lody z ciasta oblane czekoladą i ozdobione posypkami cukrowymi i kolorowymi drażami. Pomysł na dziecięce przyjęcia. Takie lody z ciasta są łatwe i przyjemne do przygotowania.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 18 sztuk:

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebna 1 pomarańcza)

Dekoracja:

  • 300 g czekolady (np. 100g czekolady gorzkiej, 100g mlecznej i 100g białej)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • kolorowe posypki cukrowe
  • Smarties, Lentilky, m&m’s, żelki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • drewniane patyczki do lodów

Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną formę do pieczenia (ok. 30x 40 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej ½ minuty). Następnie dodać powoli sok z pomarańczy. (Masa pewnie się mocno zwarzy, to od dużej ilości jajek i soku. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Chłodne ciasto pokroić na 18 kawałków (lub więcej, jeśli chcemy więcej mniejszych lodów. Przed pokrojeniem wyciągnęłam ciasto z formy, odwracając ją na blat do góry dnem).

2

  1. W każdy kawałek ciasta wsunąć głęboko patyczek do lodów (prawie na całą długość kawałka, ale nie do końca).

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Na 100g czekolady 1 łyżeczka oleju. W przypadku różnych kolorów czekolad, roztapiać je pojedynczo).
  2. Roztopioną czekoladę rozprowadzić przy pomocy łyżeczki na każdym kawałku ciasta, pokrywając przód i boki ciasta. Odkładać na dużą deskę (lub dwie) wyłożoną papierem do pieczenia.

4

  1. Od razu ułożyć kolorowe draże i posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Można wstawić do lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Lody z ciasta Lody z ciasta Lody z ciasta

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony