Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (37)

  1. Anna

Ja dałam 250g wiórków, 3 białka i cukier trzcinowy. Wyszły super

  Załączniki
 
  1. Milena

Upiekłam dzisiaj, czemu moje nie wyszły chrupiące?

  Załączniki
 
  1. Anna

Zrobiłam teraz, są wyśmienite. Dałam mniej cukru, 100 gr. Polecam

  Załączniki
 
  1. Kamisia

DziśUpiekłam-SąGenialne,ObłędneWręcz ;-)
BędąCzęstoUmnie"Gościć" ;-)
DziękiZaSuperPrzepis :-)
Pozdrawiam ;-)

  Załączniki
 
  1. Aga

Dziś upiekłam z córeczką po raz drugi według tego przepisu. Bardzo nam smakują ale z połową porcji cukru.

  Załączniki
 
  1. Basia

Właśnie dziś upiekłam kokosanki z tego przepisu , są super. Ja dodaje więcej kokosu , według własnego uznania , żeby było geste. Czas pieczenia , zależy od wielkości formowanych kokosanek . Pychotka. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Lilia

Zeby uformowane kokosanki nie rozlewaly sie, a byly zwiezle, najlepiej wstawic na jakies 15min do lodowki mase( az wiorki napecznieja).
PS ja rowniez dodalam 3 bialka PYCHA

  Załączniki
 
  1. Gosia

A mi z tego przepisu nie wychodza rozpływaja sie na cala blache i spalaja sie.

  Załączniki
 
  1. mm    Gosia

mi się kiedyś rozpłynęły jak piana z białek nie była całkiem sztywna a tak to zawsze są śliczne i pyszne, super przepis

  Załączniki
 
  1. Krzysiek

Witam.
Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie...

Witam.
Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie dał ))
Pozdrawiam Bezwęglowodanowców

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ania

Kokosanki wyszly pyszne. przepis łatwy i szybki.
Ja skrócilam czas pieczenia do 10 minut, bo zdążyły się ladnie przyrumienić.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony