Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Aga

    Dziś upiekłam z córeczką po raz drugi według tego przepisu. Bardzo nam smakują ale z połową porcji cukru.

  • Basia

    Właśnie dziś upiekłam kokosanki z tego przepisu , są super. Ja dodaje więcej kokosu , według własnego uznania , żeby było geste. Czas pieczenia , zależy od wielkości formowanych kokosanek . Pychotka. :) Pozdrawiam.

  • Lilia

    Zeby uformowane kokosanki nie rozlewaly sie, a byly zwiezle, najlepiej wstawic na jakies 15min do lodowki mase( az wiorki napecznieja).
    PS ja rowniez dodalam 3 bialka:) PYCHA

  • Gosia

    A mi z tego przepisu nie wychodza rozpływaja sie na cala blache i spalaja sie.

  • mm

    W odpowiedzi na: Gosia

    mi się kiedyś rozpłynęły jak piana z białek nie była całkiem sztywna :) a tak to zawsze są śliczne i pyszne, super przepis

  • Krzysiek

    Witam.
    Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
    Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie dał :)))
    Pozdrawiam Bezwęglowodanowców :D

  • Ania

    Kokosanki wyszly pyszne. przepis łatwy i szybki.
    Ja skrócilam czas pieczenia do 10 minut, bo zdążyły się ladnie przyrumienić.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

  • Kasiasss

    Wczoraj wypróbowany przepis. Wyszły pycha! W imieniu koleżanki też dziękuję ;)

  • Elvi

    Ciastka wyszły przepyszne. Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za kokosem, to te ciastka mu posmakują. Zniknęły w jedno popołudnie.

  • Karol

    Witam drogie Panie i Panowie :) Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy kokosanki z tego właśnie przepisu :) Wyszły przepyszne lecz płaskie... Formowałem je w kształcie kulek, starałem sie robić żeby były wyższe no ale nie wyszło.. Możecie coś poradzic? Robiłem składniki x2

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony