Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Lilia

    Zeby uformowane kokosanki nie rozlewaly sie, a byly zwiezle, najlepiej wstawic na jakies 15min do lodowki mase( az wiorki napecznieja).
    PS ja rowniez dodalam 3 bialka:) PYCHA

  • Gosia

    A mi z tego przepisu nie wychodza rozpływaja sie na cala blache i spalaja sie.

  • Krzysiek

    Witam.
    Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
    Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie dał :)))
    Pozdrawiam Bezwęglowodanowców :D

  • Ania

    Kokosanki wyszly pyszne. przepis łatwy i szybki.
    Ja skrócilam czas pieczenia do 10 minut, bo zdążyły się ladnie przyrumienić.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

  • Kasiasss

    Wczoraj wypróbowany przepis. Wyszły pycha! W imieniu koleżanki też dziękuję ;)

  • Elvi

    Ciastka wyszły przepyszne. Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za kokosem, to te ciastka mu posmakują. Zniknęły w jedno popołudnie.

  • Karol

    Witam drogie Panie i Panowie :) Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy kokosanki z tego właśnie przepisu :) Wyszły przepyszne lecz płaskie... Formowałem je w kształcie kulek, starałem sie robić żeby były wyższe no ale nie wyszło.. Możecie coś poradzic? Robiłem składniki x2

  • Marta

    Wyszły przepyszne,przepis koniecznie do zapisania w Moim"przepiśniku".

  • Krzychoo

    O Matko, jakbym wiedział wcześniej, że to takie łatwe i przesmaczne to już dawno zrobiłbym je.
    To jest przepyszne. Nawet jak dałem ze 4 białka i 100g kokosków i tak wyszło bajecznie.
    Polecam, proporcje to jak kto lubi a i tak wyjdzie ;)

  • Ania

    Witam. Zrobiłam te ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne, tylko nie wiem dlaczego rozplynely mi się na blasze :cry:

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony