Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
67 Komentarzy

Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pat · 2 dni temu
    Kokosanki są obłędne!!!!! Robiłam z wiórkami z Lidla i z tymi z bakaland. Nic się nie rozpłynęło... No chyba że w ustach ;)))) kocham je z dzieciakami!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 25 dni temu
    Miałam akurat 4 białka i tyle dodałam. Kokosanki wyszły jak trzeba. W piekarniku gazowym musiałam przetrzymać 35 minut. Dziękuję za przepis☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 miesięcy temu
    Za pierwszym razem mi się rozsypywały, ale zorientowałam się po wszystkim, że na odwrót położyłam papier do pieczenia (o ja blondynka :P ). Trochę się kruszyły, ale były pyszne! Może dlatego, że użyłam niewysuszonej pulpy po mleku kokosowym? A może dlatego, że mam piekarnik gazowy, w którym trochę inaczej się piecze (przy temperaturze 180 stopni zarumieniły mi się dopiero po jakiś 40 min.!). Zaraz będę robić drugi raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna Bilczewski · 1 miesięcy temu
    Po co masło? Lepsze bez tego. 500g wiórek kokosowych, 150g cukru, 4 białka.
    Białka ubić z cukrem i wymieszać z kokoskiem i na blachę. Piec tak jak wyżej polecono. Pyszne i szybko zrobione.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 miesięcy temu
    Ten przepis zagościł na stałe w mojej kuchni już od paru lat. Polecam fanom kokosanek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis kokosanki w piekarniku A ciastka maslane są pyszne. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oleńka · 1 miesięcy temu
    Właśnie upiekliśmy z mężem. Daliśmy 180 g wiórek kokosowych, bo już przy cieście bounty widziałam, że są strasznie suche. Dodałam 2 białka i 90 g cukru. Rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 miesięcy temu
    Niestety nie wyszły ciasteczka. Rozpadają się po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 miesięcy temu
    Masa wyszła mi sypka. Dodałam dodatkowo jeszcze 3 białka oczywiście ubite i wyszło to samo. Musiałam formować w rękach. Po upieczeniu były bardzo kruche aż się rozpadały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotras · 3 miesięcy temu
    Właśnie Skończyłem robić wyszły przepyszne <3 mniammm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    APF · 3 miesięcy temu
    Witam, kokosanki robiłam na urodziny synka.
    300g wiórków, 3 jajka i ok 90g cukru - cukru można dać mniej bo one są i tak słodkie.
    Pierwsza porcja 180 °C, 14 min - spody i boki spieczone
    Druga porcja 160 °C, 12 min - wszystko ok
    Polecam sprawdzać od 10 min., czy się przypadkiem nie za szybko rumienią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karol · 3 miesięcy temu
    Mi wyszły super, dałem 3 białka i 100g cukru. przepis bardzo prosty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Dałam 3 białka i 90g cukru - wyszły przepyszne!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      anka · 29 dni temu
      a dla mie w tej gramaturze się rozwaliły i wyszedł placek kokosowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Marchewka · 5 miesięcy temu
    Witam, przepis świetny a kokosanki smakowite. Ja od razu zrobiłam 2 porcje. Ale zastosowalam mniej cukru bo 200 gram i wyszły idealne dodatkowo zwiększyłam ilość białek do 6. Oto rezultat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 miesięcy temu
    Kokosanki jak zwykle super wyszły. Przepis wyśmienity.A dla tych co się im nie udało i się rozsypalo: Ważne jest też jakich wiórków użyjecie. Czasem można kupić np. w Lidlu albo w netto jakieś " No name" byle jakie. Najlepsze są z Bakalanda bo są wilgotne i 200 gram wiórków objętościowo trochę mniej jest niż te wysuszone z w/w dyskontow. Także żeby wyszły dobre nie oszczędzajmy i wybieramy dobre gatunkowo produkty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Pyszne i banalne w wykonaniu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 7 miesięcy temu
    Masa wyszła mi nieco sypka... Łyżką trudno było coś uformować, więc uformowałem ręcznie Gdzie mogłem zrobic błąd? Może stało sie tak dlatego, że wsypałem kokos na raz do masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Wiórki kokosowe wsypujemy na raz do masła. Spróbuj yżyć następnym razem większych jajek, żeby białka było więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 8 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam bo przepis prosty,mało składników potrzeba i co... wyszły doskonałe!!! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Jedynie uważałam podczas pieczenia bo użyłam wiatraka,więc upiekły się ciut szybciej. Ja jednak nie wyciągałam ich z piekarnika odrazu po wyłaczeniu,pozostawiłą jeszcze na kilka minut. Wyszły chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. podczas jedzenie środek robi się soczysty. Naprawde smaczne! Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Bogdanowicz · 8 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko w/g przepisu. Nie są złe tylko brak im chrupkości

    ...sprostowanie do mojej wypowiedzi....wystygły i sa kruche. Smaczne

Polub nas na ...

Początek strony