Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
53 Komentarzy

Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 dni temu
    Kokosanki jak zwykle super wyszły. Przepis wyśmienity.A dla tych co się im nie udało i się rozsypalo: Ważne jest też jakich wiórków użyjecie. Czasem można kupić np. w Lidlu albo w netto jakieś " No name" byle jakie. Najlepsze są z Bakalanda bo są wilgotne i 200 gram wiórków objętościowo trochę mniej jest niż te wysuszone z w/w dyskontow. Także żeby wyszły dobre nie oszczędzajmy i wybieramy dobre gatunkowo produkty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 15 dni temu
    Pyszne i banalne w wykonaniu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 21 dni temu
    Masa wyszła mi nieco sypka... Łyżką trudno było coś uformować, więc uformowałem ręcznie Gdzie mogłem zrobic błąd? Może stało sie tak dlatego, że wsypałem kokos na raz do masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 20 dni temu
      Wiórki kokosowe wsypujemy na raz do masła. Spróbuj yżyć następnym razem większych jajek, żeby białka było więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 22 dni temu
    Właśnie zrobiłam bo przepis prosty,mało składników potrzeba i co... wyszły doskonałe!!! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Jedynie uważałam podczas pieczenia bo użyłam wiatraka,więc upiekły się ciut szybciej. Ja jednak nie wyciągałam ich z piekarnika odrazu po wyłaczeniu,pozostawiłą jeszcze na kilka minut. Wyszły chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. podczas jedzenie środek robi się soczysty. Naprawde smaczne! Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Bogdanowicz · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko w/g przepisu. Nie są złe tylko brak im chrupkości

    ...sprostowanie do mojej wypowiedzi....wystygły i sa kruche. Smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Moje sie rozplynely. Bialko bylo dobrze ubite. Masa kokosowa z maslem zimna. Jak kladlam do piekarnika mialy ksztalt. Smaczne ale plaskie. Dodalam jak ktos sugerowal 9Og cukru. Byly slodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M · 2 miesięcy temu
    Najgorsze "kokosanki" jakie robiłam. Przy tej gramaturze masa jest tak rzadka że ciastka się rozlewają. Jeśli chcecie dobre kokosanki a nie kokosową breje to radzę dodać co najmniej 250g wiórków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 miesięcy temu
    Wyszly wspaniale ale dodalam 3 bialka i wiecej wiorek kokosowych!
    Wysmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Bardzo smaczne. Łatwe i szybkie do zrobienia. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaga · 5 miesięcy temu
    bardzo smaczne. dodaliśmy 2 łyżeczki syropu klonowego do wiórków (zamiast cukru)- wystarczająco słodkie :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 5 miesięcy temu
    Super przepis właśnie zajadam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 5 miesięcy temu
    Na którym poziomie w piekarniku należy je pięć? Środkowym czy wyżej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klara Prebendzka · 5 miesięcy temu
    właśnie zrobiłam, wyszły świetne. Robiłam 1 raz w życiu. Przepis bardzo dobry, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 7 miesięcy temu
    Rewelacyjne kokosanki. Nic nie zmieniłam wyszły super-najlepsze jakie jadłam. Przepis jest meegaa dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Zdecydowanie mniej cukru i prawdziwa pycha!!! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asionko · 8 miesięcy temu
    Pyszne, szybkie, rodzinka zachwycona. Pokropiłam połowę gorzką czekoladą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 9 miesięcy temu
    Beznadziejny przepis, kokosanki kompletnie nie chcą się formować a gdy już na sile się je zbije to się w piekarniku rozpadają. Masakra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 11 miesięcy temu
    Wyszły świetne,dalam 90 g cukru i tak sa b.słodkie .Upieklam na karmelowy brąz i mają fajny smak prazonego kokosu są chrupkie a środek lekko miękki.Najpier formowalam łyżką a drugą blachę kulki ciut większe od rafaello....kulki lepsze...:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    REWELACJA!!! PRZEPIS DLA ZABIEGANYCH NA SZYBKO..DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM -MARTA

Polub nas na ...

Początek strony