Kruche ciasteczka maślane z marmoladą o smaku owocowym w środku.
Składniki na ok. 45 ciasteczek:
- 140 g masła, temperatura pokojowa
- 50 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
- Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
- W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.
- Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 45 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |