Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
13 Komentarzy

Gwiazdka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki:

  • 140g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

2

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.

4

  1. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gwiazdka z marmoladą

Gwiazdka z marmoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 1 lat temu
    Przepyszne ciasteczka.Zrobiłam pierwszy raz i wyszły rewelacyjne:):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Piekłam je już dwa razy i nie wiem co robię źle ale wychodzą bardzo twarde. Piec z termoobiegiem czy góra dół? Pomocy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madlen · 3 lat temu
    Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki Pewnie coś nie tak zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafał · 4 lat temu
    Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
    Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 4 lat temu
    moje pierwsze ciasteczka i wyszły znakomite w smaku, odpowiednio kruche, idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 4 lat temu
    jestem początkująca dlatego mam pytanie, nie robi to różnicy kiedy dodam masło, a margarynę? co lepiej jest dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewka · 4 lat temu
    Najlepsze ciasteczka. Robiłam z dżemem porzeczkowym. Wyszły idealnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Proponuje rozpuścić leciutko na parze masło wtedy masa nie będzie taka twarda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 4 lat temu
    Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych :D) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło prosto z lodówki, następnym razem wyjmę je wcześniej. No i wyszła mi tylko jedna blacha, ale w smaku pyszne Kolejny przepis do kolekcji!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 4 lat temu
    Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam wątpliwości czy nie wypłynie. A jesli nie krem to może Pani ma jakąś inną propozycję?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
      Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z nutellą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilia · 4 lat temu
    Witam, ciasteczka pychotka, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 4 lat temu
    ciastka mojej młodości mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magma · 4 lat temu
    świetne ciasteczka:) ślinka cieknie:d

Polub nas na ...

Początek strony