Gwiazdki z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.
Składniki:
- 140g masła
- 50g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
- Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
- W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
- Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 35 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.