Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Gwiazdka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki:

  • 140g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

2

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.

4

  1. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gwiazdka z marmoladą

Gwiazdka z marmoladą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Pati

Przepyszne ciasteczka.Zrobiłam pierwszy raz i wyszły rewelacyjne

  Załączniki
 
  1. Natalia

Piekłam je już dwa razy i nie wiem co robię źle ale wychodzą bardzo twarde. Piec z termoobiegiem czy góra dół? Pomocy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Ciasteczka są maślane, kruche. Ja piekę na ustawieniach grzałki góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Madlen

Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki Pewnie coś nie tak zrobiłam

  Załączniki
 
  1. Rafał

Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają
Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
Serdecznie pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. OLA

moje pierwsze ciasteczka i wyszły znakomite w smaku, odpowiednio kruche, idealne

  Załączniki
 
  1. OLA

jestem początkująca dlatego mam pytanie, nie robi to różnicy kiedy dodam masło, a margarynę? co lepiej jest dodać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    OLA

Polecam prawdziwe masło. Ciasteczka smakują lepiej, są maślane. Po drugie masło jest zdrowsze.

  Załączniki
 
  1. Ewka

Najlepsze ciasteczka. Robiłam z dżemem porzeczkowym. Wyszły idealnie :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Proponuje rozpuścić leciutko na parze masło wtedy masa nie będzie taka twarda

  Załączniki
 
  1. marysienka

Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych ) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło...

Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych ) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło prosto z lodówki, następnym razem wyjmę je wcześniej. No i wyszła mi tylko jedna blacha, ale w smaku pyszne Kolejny przepis do kolekcji!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marysienka

Ciasto ma być gęste. Trzeba się nasiłować, aby je wycisnąć. Takie ma być

  Załączniki
 
  1. marysienka

Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam...

Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam wątpliwości czy nie wypłynie. A jesli nie krem to może Pani ma jakąś inną propozycję?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marysienka

Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z...

Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z nutellą.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony