Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Ciasteczka z maszynki

Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.

Z podanego przepisu otrzymamy 2- 3 blachy ciasteczek, w zależności od ich kształtów.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wersja kakaowa:
Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie „taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej. ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 4 miesięcy temu
    a jaką znacie maszynę do robienia takich szerokich ciastek jak na zdjęciach? mam przystawkę Zelmera, ale to tylko do tych wąskich.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 9 miesięcy temu
    Czy można je zrobić w wersji bez cukru? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agula · 10 miesięcy temu
    Jak długo można je przechowywać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      W puszce zamknięte można przechowywać długo. To zwykłe ciasteczka kruche bez nadzienia, więc się dobrze przechowują.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Ja mam maszynkę zelmera. Niestety ten model nie miał firmowej przystawki do ciastek. Kupiłam taka tandetna aluminiową przystawkę i ciastka są już w piecu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 lat temu
    Witam.ja dodalem zamiast masła bo niemialem akurat margaryne kasia.smakują dobrze.i taniej nawet wyszło.extra kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 1 lat temu
    Ciasteczka wyszły pyszne. Niestety nie z maszynki bo maszynka Lidlowa nie chciała współpracować, rozchodziła się, coś w niej trzeszczało i przeskakiwało... Powycinałam ciacha foremkami do pierników i smakują obłędnie:) Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 1 lat temu
    Jakie maslo najlepiej uzyc ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tomek · 1 lat temu
    Jak dla dzieciaków to za mało słodkie. Poza tym przepis ok
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Hana · 1 lat temu
      Ja nawet dałam troszeczkę mniej cukru i są wystarczająco słodkie :-) Za to przez środek ciastka zrobiłam zagłębienie i nałożyłam powidła śliwkowe, są przepyszne!;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Przepyszne! Smak dzieciństwa. Kruche. Dziś robiłam i wszyscy chwalą

Polub nas na ...

Początek strony