Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka z maszynki

Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.

Z podanego przepisu otrzymamy 2- 3 blachy ciasteczek, w zależności od ich kształtów.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wersja kakaowa:
Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie „taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej. ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Agula

Jak długo można je przechowywać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agula

W puszce zamknięte można przechowywać długo. To zwykłe ciasteczka kruche bez nadzienia, więc się dobrze przechowują.

  Załączniki
 
  1. Magda

Ja mam maszynkę zelmera. Niestety ten model nie miał firmowej przystawki do ciastek. Kupiłam taka tandetna aluminiową przystawkę i ciastka są już w piecu.

  Załączniki
 
  1. Marcin

Witam.ja dodalem zamiast masła bo niemialem akurat margaryne kasia.smakują dobrze.i taniej nawet wyszło.extra kruche.

  Załączniki
 
  1. Kaja

Ciasteczka wyszły pyszne. Niestety nie z maszynki bo maszynka Lidlowa nie chciała współpracować, rozchodziła się, coś w niej trzeszczało i przeskakiwało... Powycinałam ciacha foremkami do pierników i smakują obłędnie Polecam wszystkim

  Załączniki
 
  1. marta

Jakie maslo najlepiej uzyc ??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marta

Dowolne, ale extra o co najmniej 82% tłuszczu.

  Załączniki
 
  1. tomek

Jak dla dzieciaków to za mało słodkie. Poza tym przepis ok

  Załączniki
 
  1. Hana    tomek

Ja nawet dałam troszeczkę mniej cukru i są wystarczająco słodkie :-) Za to przez środek ciastka zrobiłam zagłębienie i nałożyłam powidła śliwkowe, są przepyszne!;-)

  Załączniki
 
  1. Ania

Przepyszne! Smak dzieciństwa. Kruche. Dziś robiłam i wszyscy chwalą

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony