Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
38 Komentarzy

Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje.

Składniki:

  • 115g masła
  • 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko
  • 30g kakao
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • cukierki krówki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
  3. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kakaowe ciasteczka z krówką

Kakaowe ciasteczka z krówką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 6 lat temu
    Ciasteczka wyszly pyszne. Zamiast sody dodalam jedna lyzeczke proszku do pieczenia. Wg mnie lepsze sa po ostygnieciu a na drugi dzien to juz bajka faktycznie lepiej robic wieksze w mniejszych robily sie dziurki. Polecam przepis i dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kingo[/b] do wrotku wytrzymają, tylko chroń je przed wyschnięciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 6 lat temu
    Czy ciasteczka stracą na smaku i wyglądzie jeśli zrobiłabym je w niedzielę, a podarowałabym koleżance we wtorek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Ciasteczka wizualnie wyszły super, ale niestety mają bardzo intensywny posmak sody :/ Zrobiłam wszystko jak w przepisie tyle że podwójną porcje i dodałam wiecej mąki, a sode czuć jakbym dodała jej 10 łyżek, a nie jedną łyżeczke. Nie wiem czemu tak sie stało.
    Polecam robić wieksze kulki ciast bo te ciasteczka ktore zrobiłam mniejsze po pieczeniu miały dziure na dnie i krówka wypływała :).
    Liczyłam że bedą smaczeniejsze :/ może ze mnie słaba kucharka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Dziadku Józefie[/b] około 10 sztuk :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dziadek Józef · 6 lat temu
    a mniej więcej ile krówek potrzeba na te ciasteczka? Pozdrawiam dziadek Józek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amelia · 6 lat temu
    Genialny przepis, ciasteczka są śliczne i pyszne ;D Genialny pomysł z krówką. Tylko faktycznie dałam 10g więcej mąki. Wyszły genialne ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 7 lat temu
    Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo kakaowe, słodkie i banalnie proste w wykonaniu. Dodałam troszeczkę więcej mąki i wyszły idealne. Nie rozlały się podczas pieczenia i baaaardzo smakowały moim łasuchom:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emerald · 7 lat temu
    Witaj! Twój blog jest rewelacyjny, ciasteczka tez. Nie udało mi się przekonać jak smakują później, bo z blachy zniknęły jeszcze ciepłe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Eluchno[/b] super :-) Tutaj znajdziesz te same ciasteczka właśnie bez krówki, za to z orzechami i czekoladą: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/286-przepis-na-ciasteczka-mocno-czekoladowe-z-orzechami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eluchna · 7 lat temu
    Bardzo pyszne ciasteczka...nawet bez tej krówki w środku byłby idealne chyba:)Mi tak doskonałe wizualnie nie wyszły,bo troche krówki wypłynęło ale i tak wszyscy domownicy byli zachwyceni!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 7 lat temu
    Pierwsza partia trochę za mocno się rozpłynęła, a na spodzie ciastka pływała sobie krówka. Do drugiej partii dodałam może z 10g więcej mąki pszennej i już wyszły idealnie. Na początku mięciutkie, potem robią się twardsze i kruche. Moja mała siostrzenica była zachwycona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Właśnie skończyłam je piec wyszły identyczne i bardzo,bardzo pyszne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Co za koszmar. Ciastka zamiast się upiec się rozpłynęły i nawet po 20 minutach pieczenia są mazią z nietkniętą krówką w środku, mimo, ze dodałam mniej masła niż trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Wyglądają rewelacyjnie! Świetny pomysł z ta krówką, bardzo w moim guście.
    Pozdrawiam:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Och,sliczne są te ciasteczka. Z krówką to brzmi wyśmienicie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 7 lat temu
    Świetne, takie z ciągnącą krówką w środku;) Pycha;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Parbati · 7 lat temu
    Przepis bardzi mi sie spodobal.Szukam czegos na urodziny ynka do zlobka i ten wydaje mi s sie swietny.Napewno smakuje jak zloto

Polub nas na ...

Początek strony