Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka biało- czarne z kawałkami białej i ciemnej czekolady. Jasna strona ciasteczek ozdobiona jest dla kontrastu kawałkami ciemnej czekolady, a kakaowa strona kawałkami białej czekolady.

Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

Składniki na ok. 35- 40 sztuk:

  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 480g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo do ciemnego ciasta:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Dodatkowo do jasnego ciasta:

  • 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
  3. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę (lub groszek/ kropelki z białej czekolady).
  4. Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki gorzką lub mleczną czekoladę (lub groszek/ kropelki z gorzkiej albo mlecznej czekolady).
  5. Na dwie lub 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. (Ciastka można delikatnie uformować i zlepić opuszkami palców, ale nie rozpłaszczać, aby pozostały wypukłe). Między ciastkami pozostawić odstępy, aby nie posklejały się podczas pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże. Ciastka rosną na boki, ale nie rozlewają się i powinny utrzymać kształt).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: amerikanisch-kochen.de

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony