Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
38 Komentarzy

Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje.

Składniki:

  • 115g masła
  • 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko
  • 30g kakao
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • cukierki krówki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
  3. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kakaowe ciasteczka z krówką

Kakaowe ciasteczka z krówką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Ciasteczka szybkie, pyszne i bezproblemowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Pierwsze ciastka w życiu, które mi nie wyszły. Idealne odwzorowanie przepisu, a jednak - porażka. Nie polecam; >
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Można bez krówki?
    Proszę o odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olimpia · 3 lat temu
    Super bardzo pyszne i latwe do przygotowania.Polecam innym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julia · 4 lat temu
    Ciastka mi zupełnie nie wyszły, mimo że wszystko robiłam według przepisu. Rozpłynęły się, przez co nie wyszły kulki lecz placki, krówki wypłynęły i się z karmelizowały, co było na prawdę nie dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    Z przepisu wyszło mi 15 sztuk ciasteczek. Naprawdę łatwo się je robi, aczkolwiek wydaje mi się, że nie upiekę ich ponownie - a jeśli się zdecyduję, to zamienię krówkę na coś innego - może kostkę czekolady(?). Użyłam 3 rodzajów krówek, i każda z nich po upieczeniu jest tak twarda, że po prostu nie da się ich zjeść. Domownicy mówią, że je się te ciasteczka jak owoce.. z pestką, którą trzeba znaleźć i odłożyć na bok;).

    Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że moja opinia będzie dla niektórych pomocna.
    k.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] jeśli chcesz zrobić bez krówki to proponuję ten przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/286-przepis-na-ciasteczka-mocno-czekoladowe-z-orzechami"]Kliknij na ten link[/url] To jest to samo ciasto, a jeszcze z kawałkami orzechów i czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 4 lat temu
    czy te ciastka bez krówek też są dobre??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Przepis cudowny; ciasteczka pyszne Pomińmy fakt, że wyszło mi 9 megadużych sztuk i te pół krówki gdzieś się zagubiło [nie wiedziałam, że aż tak urosną]. Dodałam tylko więcej mąki.
    A czy ma ktoś pomysł, albo próbował, zamienić kakao na coś innego, np. kawę? MMoja mama nie przepada za kakao niestety i kombinuję jak by tu je przerobić.
    Świetna stronka, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Weroniko[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 4 lat temu
    A kakao ma być słodkie czy gorzkie??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 4 lat temu
    Bardzo dobre moim dzieciom zasmakowało polecam!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tyśka · 5 lat temu
    Dałam więcej mąki, dodatkowo z braku kakao (wykorzystałam resztkę do poprzedniego ciasta) dosypałam czekolady instant do zalewania w kubku - tyle ile miało być tradycyjnego kakao Ciasta wyszły tylko lekko kakaowe, ale przepyszne - nic sie nie wylało, gościom smakowało Polecam ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Asioolu[/b] jak się rozpłynęły to możliwe, że troszkę za mało mąki. Może się zdarzyć, że krówka od spodu wypłynie. Nie wiem, czy można temu zapobiec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asiool · 5 lat temu
    ciastka w smaku wyszły dobre jednak troche sie rozpłyneły i z niektórych wyleciała krówka, za mało mąki dałam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Cathi[/b] używam niemieckich krówek: "Sahne Muh- Muhs".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 5 lat temu
    Ciasteczka z krówką nadal są ulubionymi ciasteczkami moich domowników. Piekłam je n razy i zawsze wychodzą pyszne. Mam tylko jedno pytanie. Jakich krówek używasz, że tak ładnie wyglądają po upieczeniu? Niektóre się strasznie rozpływają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Estera · 5 lat temu
    Piekę właśnie te ciasteczka, ale niestety całe się topią w piekarniku;/ Nie wiem dlaczego masło wypływa, skoro wszystko robiłam wedle przepisu;/ (podwójną porcję)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OOOOlaaaa · 5 lat temu
    Witam, czy może być krówka z puszki ?

Polub nas na ...

Początek strony