Jogurtowiec truskawkowy

Lekki, orzeźwiający, nie za słodki jogurtowiec o smaku truskawkowym. Przygotowany jest z jogurtu naturalnego i zmiksowanych truskawek. Masa jogurtowa pokryta jest galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami. Do masy jogurtowej nie dodajemy bitej śmietany, aby deser był mniej kaloryczny. Jeszcze bardziej zmniejszymy jego kaloryczność, gdy masę osłodzimy ksylitolem, a nie cukrem. Ciasto przypomina sernik na zimno, jest lekkie i bardzo smaczne. Polecam nie tylko w ciepłe dni.

Składniki:

Masa jogurtowa:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 11 listków żelatyny (lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 200- 300 g świeżych truskawek
  • pistacje (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować masę jogurtową. Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Jeśli używamy truskawek świeżych, należy je umyć, osuszyć i odszypułkować.
  3. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  4. 500 g truskawek zmiksować blenderem na mus. Dodać jogurt i cukier (lub ksylitol) i ponownie zmiksować na gładką masę.
  5. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie wmieszać resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała).
  6. Tężejącą masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  7. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ostudzić i włożyć do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
  8. Pozostałe 200- 300 g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w grube plasterki. Ułożyć na stężałej masie jogurtowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
  9. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
  10. Ciasto można dodatkowo ozdobić posiekanymi pistacjami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec truskawkowy Jogurtowiec truskawkowy Jogurtowiec truskawkowy