Jogurtowiec z mango i truskawkami

Lekkie, dwukolorowe ciasto bez pieczenia na jogurcie naturalnym. Ciasto jest bezglutenowe, a do tego może być bezcukrowe, jeśli cukier zastąpicie ksylitolem. Składa się z warstwy truskawkowej i z mango. Jest bardzo smaczne, piankowe, nie za słodkie. Polecam szczególnie w ciepłe dni.

Składniki:

Warstwa z mango:

  • 2 dojrzałe mango
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
  • 20 g cukru lub ksylitolu
  • 10 listków żelatyny (lub 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 12 listków żelatyny (lub 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji (do wyboru):

  • plasterki mango
  • kawałki truskawek
  • wiórki kokosowe
  • posiekane pistacje lub inne orzechy
  • zielona herbata matcha

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować warstwę z mango. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500 g miąższu (resztę można zachować do dekoracji), dodać jogurt i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier (lub ksylitol) najlepiej do smaku i ponownie zmiksować.
  4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy z mango.
  6. Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby warstwa stężała.
  7. Przygotować warstwę truskawkową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 9 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  8. Truskawki, jogurt i cukier (lub ksylitol) zmiksować na gładką masę.
  9. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
  10. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy truskawkowej.
  11. Masę truskawkową wylać na stężałą warstwę z mango. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby obie warstwy dobrze stężały.
  12. Ciasto udekorować według uznania np. plasterkami mango i truskawek, wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i herbatą matcha.

Uwaga:

*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z mango i truskawkami Jogurtowiec z mango i truskawkami Jogurtowiec z mango i truskawkamiJogurtowiec z mango i truskawkami

Powiązane przepisy