Pleśniak z jabłkami


Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.
Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.
Składniki:
Ciasto kruche (bez dodatku cukru):
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Piana bezowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
- 1 łyżka cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 300- 350g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto podzielić na 3 części: ½, ¼ i ¼. (Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę jeszcze raz na pół).
- ¼ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Drugą ¼ część ciasta zagnieść z łyżką kakao. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Największą część ciasta (½ ciasta) wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
- Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka wymieszać z cynamonem i według uznania z rodzynkami. Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier do smaku.
- Na cieście wyklejonym w formie rozsmarować powidła (lub dżem). Na powidła wyłożyć jabłka.
- Ciasto kakaowe wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na jabłka.
- Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
- Na ciasto kakaowe wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.