Skubaniec z bakaliami

Ciasto skubaniec w trochę innej wersji niż klasyczna, czyli bez dżemu, a za to z bakaliami. To kruche ciasto w dwóch smakach, z orzechami i rodzynkami oraz bezową pianką. Jest chrupiące, maślane i kruche. Bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 24 porcji:

Ciasto kruche (bez dodatku cukru, na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)

Piana bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ok. 250 g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 130 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie włoskie i laskowe)
  • ok. 60 g rodzynek
  • 50 g czekolady mlecznej (opcjonalnie)
  • posiekane migdały lub orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta zagnieść z łyżką kakao.
  3. Z wszystkich części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę (lub na ok. 12 godzin do lodówki).
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Jedną, jasną część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta.

2

  1. Posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
  2. Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  3. Pianę bezową wyłożyć na bakalie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  5. Chłodne ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. (Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę i wycisnąć czekoladę na ciasto). Można od razu posypać posiekanymi migdałami lub orzechami według uznania.

Uwagi:

  • Do ciasta kruchego nie dodajemy cukru. Ciasto osładza piana bezowa i jest od niej wystarczająco słodkie.
  • Ilość bakalii dodajemy według uznania. W przepisie podaję orientacyjną ilość, jaką ja użyłam.
  • Ciasto można udekorować czekoladą i posiekanymi orzechami, ale według mnie bez tego jest wystarczająco smaczne ;).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Skubaniec z bakaliami Skubaniec z bakaliami

Powiązane przepisy