Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Skubaniec z bakaliami

Ciasto skubaniec w trochę innej wersji niż klasyczna, czyli bez dżemu, a za to z bakaliami. To kruche ciasto w dwóch smakach, z orzechami i rodzynkami oraz bezową pianką. Jest chrupiące, maślane i kruche. Bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 24 porcji:

Ciasto kruche (bez dodatku cukru, na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)

Piana bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ok. 250 g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 130 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie włoskie i laskowe)
  • ok. 60 g rodzynek
  • 50 g czekolady mlecznej (opcjonalnie)
  • posiekane migdały lub orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta zagnieść z łyżką kakao.
  3. Z wszystkich części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę (lub na ok. 12 godzin do lodówki).
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Jedną, jasną część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta.

2

  1. Posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
  2. Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  3. Pianę bezową wyłożyć na bakalie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  5. Chłodne ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. (Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę i wycisnąć czekoladę na ciasto). Można od razu posypać posiekanymi migdałami lub orzechami według uznania.

Uwagi:

  • Do ciasta kruchego nie dodajemy cukru. Ciasto osładza piana bezowa i jest od niej wystarczająco słodkie.
  • Ilość bakalii dodajemy według uznania. W przepisie podaję orientacyjną ilość, jaką ja użyłam.
  • Ciasto można udekorować czekoladą i posiekanymi orzechami, ale według mnie bez tego jest wystarczająco smaczne ;).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Skubaniec z bakaliami Skubaniec z bakaliami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony