Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami

Cytrynowe, wilgotne ciasto ucierane pokryte lekką, marcepanową warstwą z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami. Warstwa marcepanowa ma za zadanie osłodzić kwaśne porzeczki. Ciasto jest lekkie i słodko- kwaśne.

Składniki:
Ciasto cytrynowe:

  • 100g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml soku z cytryny (potrzebna jest 1 cytryna)

Warstwa marcepanowa:

  • 200g masy marcepanowej
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok. 250g porzeczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. W tym czasie przygotować porzeczki. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  4. Masę marcepanową pokroić na kawałki. Dodać śmietanę, jajka i skrobię. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Podpieczony spód wysunąć z piekarnika. Wylać masę marcepanową i posypać porzeczkami. (Porzeczki zatopią się w masie). Wsunąć formę do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa zetnie się i przyrumieni.
  6. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe ciasto wyłożyć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami

Ciasto cytrynowo- marcepanowe z porzeczkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony