Leśny mech

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku.  Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Długo zastanawiałam się, próbowałam i czasami wydawało mi się, że lekko go czuję. Inni testujący ciasto stwierdzili, że go nie czuć. Tak, czy inaczej ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (w świeżym oderwać łodyżki i dopiero zważyć)
  • 300g mąki pszennej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml oleju

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu np. truskawkowego
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce jak np. maliny, jagody, jeżyny

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, a na końcu orzechy. (Gdyby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Gdy za rzadkie, więcej mąki. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję. Ja nic nie dodawałam).
  3. Formę kwadratową o boku 24cm posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku  około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Z każdej strony odciąć 1cm ciasta.

3

  1. Odcięte skrawki pokruszyć do miski. (Najlepiej pokruszyć sam środek, czyli tylko ładne, zielone ciasto, bez tej części przypieczonej).

4

  1. Ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować dżemem.
  2. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę śmietany wyłożyć na dżem. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać z góry okruchami ciasta i udekorować owocami.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: kochbar.de

Leśny mech

Leśny mech

Leśny mech

Powiązane przepisy