Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Pyszny, zwarty sernik na grubym, orzechowo- czekoladowym spodzie. Masa serowa wzbogacona jest o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nadaje masie lekko cytrynowy posmak. Sernik dodatkowo zdobi dekoracja z czekoladowej bitej śmietany.

Składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.
  6. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
  7. Ser, cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  8. Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe). Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
  11. Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz. 15 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Muszę przygotować sernik na spodzie bez mąki. ten by mi pasował, ewentualnie kokosowa beza. Czy ten spód musi być taki gruby? Wolałabym taki cienki tylko czy nie wyjdzie wtedy zbyt twardy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 1 lat temu
    W jaki sposób uzyskala Pani taka gladka gorna warstwe sernika? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Składniki na ser miksuję krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy. Gotowy sernik studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby nie była za duża różnica temperatur. W trakcie pieczenia obserwuję wierzch sernika. Gdyby po bokach zaczął się delikatnie rumienić przyrzucam folię aluminiową. (Tu akurat nie dawałam folii, ale to zależy od piekarnika).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Czy to ganache do ozdabiania ciast można zrobić na bazie białej czekolady? Bardzo podoba mi się ozdobienie tego sernika, ale do tego co planuję wykonać nie pasuje ciemny kolor stąd mój pomysł na zastąpienie czarnej czekolady białą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    A czy sernik z pudełka gotowy nie zawiera glutenu? Wyczytałam, że niestety ten gotowy zawiera.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aneto musisz czytać skład. Niestety nie pomogę, bo piekę najczęściej na niemieckim Quarku i on jest bez glutenu. Jeszcze się nie spotkałam z glutenowym serkiem, ale skoro nawet w śmietanie może być gluten to podejrzewam, że w serach też.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwetka · 4 lat temu
    Przepis sprawdzony. Bardzo dobry. Chyba można dać 1 opakowanie budyniu do sera, bo wychodzi zbyt sztywny. Poza tym, wspaniały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Pieknie wygląda serniczek! Obłęd!
    Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Był przepyszny! Czekam jeszcze na przepis na to drugie ciasto z malinami...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Witam sernik wygląda super ale mnie bardziej interesuje, czy to czekoladowe ganache nadaje się do przełożenia tortu? jeśli tak to z jakich proporcji powinnam zrobić żeby wystarczyło na przełożenie tortu o śr. 26cm? i czy mogłabym do niego użyć mlecznej lub białej czekolady? z góry dziękuję za odpowiedź, bo chciałabym zrobić tort Misia z Pani przepisu a chciałabym uniknąć kremu z żelatyną pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 4 lat temu
    Wygląda zachwycająco, pyszny musiał być

Polub nas na ...

Początek strony