Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto czereśniowe z serem

Bardzo oryginalne, pół kakaowe i pół sernikowe ciasto ze słodkimi czereśniami. Smaczne, eleganckie i nietrudne w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Massa serowa:

  • 70 g masła (lub margaryny)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku

Dodatkowo:

  • ok. 600 g świeżych czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyć i osuszyć. Ok. 24 sztuk z szypułkami odłożyć na bok. Pozostałe wypestkować i przekroić na pół. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
  2. Przygotować ciasto. W miseczce wymieszać makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę z kakao.
  3. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.(Dno formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38 x 25 cm).
  4. Na cieście ułożyć połówki czereśni.

2

  1. Przygotować masę serową. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, budyń w proszku i twaróg. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  2. Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.

Uwaga:

  • Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, to po ok. 30- 40 minutach należy przykryć ciasto z góry folią aluminiową.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto czereśniowe z serem Ciasto czereśniowe z serem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Patrycja

Bardzo smaczne ciasto serowe, o którym z wyglądu trudno powiedzieć, że będzie aż tak dobre! Serdecznie polecam!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. marta

Koniecznie chciałam upiec ciasto z czereśniami, a Twoje tak apetycznie wyglądało, zatem miałam nadzieję na podobne arcydzieło... Wszystko zrobiłam popisowo, rosło pięknie i opadło:-( Mam cieniusieńki placuszek ciemny z cieniutką warstwą sera....

Koniecznie chciałam upiec ciasto z czereśniami, a Twoje tak apetycznie wyglądało, zatem miałam nadzieję na podobne arcydzieło... Wszystko zrobiłam popisowo, rosło pięknie i opadło:-( Mam cieniusieńki placuszek ciemny z cieniutką warstwą sera. Zrobiłam go na formie dużej, tej z piekarnika, lecz to nie zaważyło chyba na jakości. Szukam gdzie popełniłam błąd... Aż boję się próbować drugi raz:-(

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marta

Marto użyj mniejszej formy. Ta blacha z piekarnika jest za duża. Ona ma wymiar nawet ponad 40x 30cm (w zależności od piekarnika). Forma, w której piekłam według producenta ma 42x 30cm, a tak naprawdę samo dno ma 38x 25cm. Tak, że moja blacha była...

Marto użyj mniejszej formy. Ta blacha z piekarnika jest za duża. Ona ma wymiar nawet ponad 40x 30cm (w zależności od piekarnika). Forma, w której piekłam według producenta ma 42x 30cm, a tak naprawdę samo dno ma 38x 25cm. Tak, że moja blacha była znacznie mniejsza od tej z piekarnika i dlatego moje ciasto jest wyższe.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno mam wielką ochotę zrobić to ciasto, mam jednak pewne obawy czy wszystko się uda. Czy gotowe ciasto da się łatwo odwrócić aby zdjąć papier i czy ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwarstwiac? Ciasto ma być na rodzinną uroczystość i...

Joanno mam wielką ochotę zrobić to ciasto, mam jednak pewne obawy czy wszystko się uda. Czy gotowe ciasto da się łatwo odwrócić aby zdjąć papier i czy ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwarstwiac? Ciasto ma być na rodzinną uroczystość i bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Moniko nie odwracałabym ciasta do góry dnem, żeby nie uszkodzić wierzchu. Normalnie pokrój i wyciągaj po kawałku z formu. Jak zawsze najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, a potem idzie. Nic się nie rozwarstwa. Zrób, polecam, bo...

Moniko nie odwracałabym ciasta do góry dnem, żeby nie uszkodzić wierzchu. Normalnie pokrój i wyciągaj po kawałku z formu. Jak zawsze najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, a potem idzie. Nic się nie rozwarstwa. Zrób, polecam, bo ciasto jest ciekawe i smaczne.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507    Joanna Moderator

Joanno zrobiłam dzisiaj to ciasto 8) dziękuję, że mnie zachęciłaś bo okazało się, że nie było się czego bać. Degustacja dopiero w niedziele ale z tego co udało mi się uszczknąć to ciasto czekoladowe jest przepyszne lekkie i delikatne. Pomysł jest...

Joanno zrobiłam dzisiaj to ciasto 8) dziękuję, że mnie zachęciłaś bo okazało się, że nie było się czego bać. Degustacja dopiero w niedziele ale z tego co udało mi się uszczknąć to ciasto czekoladowe jest przepyszne lekkie i delikatne. Pomysł jest super, wszystko robi się sprawnie i szybko a efekt jednak bardzo satysfakcjonujący. Na pewno jeszcze nie raz wróce do tego przepisu, bo pomysł faktycznie kapitalny. Po degustacji dodam zdjęcia.Znów dziękuję Joanno za rady i świetny przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Kolejne które robiłam z tego bloga, jak zawsze Pychota

  Załączniki
 
  1. Violetta

Ciasto przepyszne.Nie zawsze polskie przepisy wychdza tu w Kanadzie,zawsze trzeba je zmodyfikowac.Ten placek wychodzi wspaniale po polsku i po angielsku
Dziekuje

  Załączniki
 
  1. Iza

Ciasto jest wspaniale i naprawdę godne polecenia. Następnym razem zmodyfikuję przepis na caly kg sera - bo kupuję go w kilogramowych wiaderkach i szkoda zostawiać tej odrobiny

  Załączniki
 
  1. Asiek

Zrobiłam to ciacho, jest przepyszne! Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. myniolinka

no i zrobilam... pyszne jest!

  Załączniki
 
  1. Ivon

Wow jakie pyszne !!!

  Załączniki
 
  1. dagmara_65

Prze...śli...czne..!! Po prostu kulinarne arcydzieło! Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony