Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy
Ciasto czereśniowe z serem

Bardzo oryginalne, pół kakaowe i pół sernikowe ciasto ze słodkimi czereśniami. Smaczne, eleganckie i nietrudne w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Massa serowa:

  • 70 g masła (lub margaryny)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku

Dodatkowo:

  • ok. 600 g świeżych czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyć i osuszyć. Ok. 24 sztuk z szypułkami odłożyć na bok. Pozostałe wypestkować i przekroić na pół. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
  2. Przygotować ciasto. W miseczce wymieszać makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę z kakao.
  3. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.(Dno formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38 x 25 cm).
  4. Na cieście ułożyć połówki czereśni.

2

  1. Przygotować masę serową. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, budyń w proszku i twaróg. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  2. Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.

Uwaga:

  • Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, to po ok. 30- 40 minutach należy przykryć ciasto z góry folią aluminiową.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto czereśniowe z serem Ciasto czereśniowe z serem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 2 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto serowe, o którym z wyglądu trudno powiedzieć, że będzie aż tak dobre! Serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 4 lat temu
    Koniecznie chciałam upiec ciasto z czereśniami, a Twoje tak apetycznie wyglądało, zatem miałam nadzieję na podobne arcydzieło... Wszystko zrobiłam popisowo, rosło pięknie i opadło:-( Mam cieniusieńki placuszek ciemny z cieniutką warstwą sera. Zrobiłam go na formie dużej, tej z piekarnika, lecz to nie zaważyło chyba na jakości. Szukam gdzie popełniłam błąd... Aż boję się próbować drugi raz:-(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Marto użyj mniejszej formy. Ta blacha z piekarnika jest za duża. Ona ma wymiar nawet ponad 40x 30cm (w zależności od piekarnika). Forma, w której piekłam według producenta ma 42x 30cm, a tak naprawdę samo dno ma 38x 25cm. Tak, że moja blacha była znacznie mniejsza od tej z piekarnika i dlatego moje ciasto jest wyższe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Joanno mam wielką ochotę zrobić to ciasto, mam jednak pewne obawy czy wszystko się uda. Czy gotowe ciasto da się łatwo odwrócić aby zdjąć papier i czy ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwarstwiac? Ciasto ma być na rodzinną uroczystość i bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko nie odwracałabym ciasta do góry dnem, żeby nie uszkodzić wierzchu. Normalnie pokrój i wyciągaj po kawałku z formu. Jak zawsze najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, a potem idzie. Nic się nie rozwarstwa. Zrób, polecam, bo ciasto jest ciekawe i smaczne.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika8507 · 1 lat temu
        Joanno zrobiłam dzisiaj to ciasto 8) dziękuję, że mnie zachęciłaś bo okazało się, że nie było się czego bać. Degustacja dopiero w niedziele ale z tego co udało mi się uszczknąć to ciasto czekoladowe jest przepyszne lekkie i delikatne. Pomysł jest super, wszystko robi się sprawnie i szybko a efekt jednak bardzo satysfakcjonujący. Na pewno jeszcze nie raz wróce do tego przepisu, bo pomysł faktycznie kapitalny. Po degustacji dodam zdjęcia.Znów dziękuję Joanno za rady i świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 5 lat temu
    Kolejne które robiłam z tego bloga, jak zawsze Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Violetta · 5 lat temu
    Ciasto przepyszne.Nie zawsze polskie przepisy wychdza tu w Kanadzie,zawsze trzeba je zmodyfikowac.Ten placek wychodzi wspaniale po polsku i po angielsku Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Ciasto jest wspaniale i naprawdę godne polecenia. Następnym razem zmodyfikuję przepis na caly kg sera - bo kupuję go w kilogramowych wiaderkach i szkoda zostawiać tej odrobiny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 6 lat temu
    Zrobiłam to ciacho, jest przepyszne! Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    no i zrobilam... pyszne jest!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    Wow jakie pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dagmara_65 · 8 lat temu
    Prze...śli...czne..!! Po prostu kulinarne arcydzieło! Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    bardzo, ale to bardzo apetyczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota20w · 8 lat temu
    ale piękne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    konsti · 8 lat temu
    Swietne ciacho! Bardzo mi sie podoba, zdecydowanie do wyprobowania.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 8 lat temu
    Jak ja Ci zazdroszczę upieczenia tak pysznego ciasta!! Chyba nie ma co zazdrościć tylko zakasać rękawy i upiec identyczne. Wspanialy przepis.
    Niesamowicie pysznie się prezentuje. I te ogonki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Piekne to ciasto. Z całą pewnością musi być przepyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    śliczne jest
    zachwycające czereśniowe ogonki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasiaaaa24 · 8 lat temu
    Super pomysl. Ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Pięknie wygląda. Serowe z czereśniami wiem, że smakuje pysznie, lączylam już te smaki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastella · 8 lat temu
    Pycha;D świetnie wygląda.

    piękne zdjęcia:))

    pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony