Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 180g zmielonych orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 200g chałwy waniliowej
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 100g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy).
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.

Smacznego.

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (80)

  1. Anna

Tort wspaniały, bardzo smaczny, choć przy następnej okazji chyba zmodyfikuję odrobinę masę chałwową, dodając ciut więcej budyniu i ciut mniej masła. Dziękuję za doskonały pomysł.

  Załączniki
 
  1. Marta

Tort pyszny, bardzo elegancki, chałwa nie dominuje zbytnio, daje budyniowi przyjemny posmak. Zrezygnowałam z cukru w masie budyniowej a i tak całość była baaardzo słodka. Tort zapisuję jednak, jako jeden z ulubionych Polecam

  Załączniki
 
  1. kasia

dzien dobry. Wczoraj przygotowalam budyn do masy chalwowej. Dalam tyko 2 lyzki curku. Budyn zaraz po przygotowaniu byl bardzo gesty. Niestety w miare ostygania masa stala cie coraz rzadsza. To normalne? cos zle zrobilam? Czy moze uzyc takiego...

dzien dobry. Wczoraj przygotowalam budyn do masy chalwowej. Dalam tyko 2 lyzki curku. Budyn zaraz po przygotowaniu byl bardzo gesty. Niestety w miare ostygania masa stala cie coraz rzadsza. To normalne? cos zle zrobilam? Czy moze uzyc takiego budyniu do masy czy zrobic od nowa? czy mozna wykorzystac gotowy budyn z torebki? jesli tak to przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy uzyc polowy mleka (250 ml)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia

Polecam zrobić jeszcze raz. Powinien pozostać gęsty. Po ugotowaniu od razu gorący, przykryj go folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostaw do ostygnięcia.
Może mieszałaś go po ugotowaniu, żeby ostygł? Budyniu nie można za mocno...

Polecam zrobić jeszcze raz. Powinien pozostać gęsty. Po ugotowaniu od razu gorący, przykryj go folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostaw do ostygnięcia.
Może mieszałaś go po ugotowaniu, żeby ostygł? Budyniu nie można za mocno mieszac, bo się rozrzedza.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iza

Tort rewelacja. Wszystkim bardzo smakował.

  Załączniki
 
  1. dorota

Witam.. czy orzechy w ciescie mozna zastapic maka migdalowa? Tzn troche orzechow i troche maki? Czekam na odpowiedz i zabieram siecza robienie tego pieknego torciku... pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    dorota

Tak, zmielone orzechy możesz zastąpić zmielonymi migdałami. (Mąka, czy zmielone orzechy i migdały to dla nie to samo )

  Załączniki
 
  1. Iwona

beze piec 2,5 h w jakiej temperaturze? 180 jak biszkopt? w przepisie napisałaś ze w nagrzanym piekarniku, ale proszę o konkret :-) mam małe doświadczenie w pieczeniu bezy akurat ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona

W temperaturze 120°C (funkcja z termoobiegiem). Patrz punkt 5.

  Załączniki
 
  1. Lula

Tort robilam trzy razy, jest aromatyczny i przepyszny. Kompletnie wykwintny. Wyglada bogato i elegancko. Rewelacja! Bardzo istotna kwestia to roznorodnosc struktur, jest miekki, rozplywajacy sie w ustach ale tez kruchy i chrupiacy. Brawo.

  Załączniki
 
  1. ewa

Robię ten tort drugi raz i chyba o jeden raz za dużo ,nie wiem co źle zrobiłam ale popękało mi ciasto orzechowe.Za pierwszym razem wszystko wyszło tak ja trzeba i naprawdę ten tort jest super.

  Załączniki
 
  1. Martyna

Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!!...

Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!! Goście byli ZACHWYCENI. Nawet moja babcia z niemal 50letnim stażem pieczenia stwierdziła, że tort jest WYŚMIENITY i chyba jeszcze nigdy nie jadła tak pysznego, a ma naprawdę bagaż doświadczeń. Dodam, że torcik smakował nawet osobie która nie lubi chałwy (choć masa chałwowa jest naprawdę chałwowa). A wizualnie torcik był niemal taki jak na zdjęciach powyżej!!! Pani Joanno, dziękuję za ten NIEZIEMSKI PRZEPIS. Właśnie mnie pani zainspirowała do kolejnych wypieków!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Miśka

Dzien dobry czy zamiast orzechow do ciasta mozna dac make pszenna?? W takiej samej ilosci :>
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony