Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
70 Komentarzy
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
  13. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 miesięcy temu
    To ciasto jest rewelacyjne!!! Robię już trzeci raz.
    Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Chciałabym wypróbować przepis na tortownicy 20 cm.
    O ile zredukować składniki ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. (Znajduje się on w "poradach kulinarnych" w menu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 miesięcy temu
    Jest przepyszny!!! Ciągle wracam do tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Pyszny robiłam pierwszy raz i zapewnie nieostatni...palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 miesięcy temu
    Pani Joanno, jak mogę zrobić ten czekoladowy biszkopt bez czekolady, a z samym kakao ? (Nietolerancja laktozy - mleko i masło kupiłam bez problemu, a czekolady nigdzie nie mogę spotkać a tort na pojutrze )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 miesięcy temu
    Pani Joanno czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 6 miesięcy temu
    Mega cudowny!!! U nas znika w jeden dzień. Najchetniej sama bym zjadła cały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Zrobiłam i stwierdzam, że tort jest doskonały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Witam, po dodaniu masy na wierzch beza zrobiła się mokra w środku. Czy tak powinno być? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Można chałwe zastąpić pasta tahini?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy można zamiast piec bezę, zastąpić ją gotowymi małymi bezikami. Kupiłam je jakiś czas temu i chciałaby jakoś wykorzystać. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Juz wiem co mojej 4latce zrobie na urodziny. Mam nadzieje ze wyjdzie. Bardzo mnke to cieszy ze w przepisie nie ma maki przennej na ktora corka ma alergie i przepis jest tak fajnie skonstruowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Tort wspaniały, bardzo smaczny, choć przy następnej okazji chyba zmodyfikuję odrobinę masę chałwową, dodając ciut więcej budyniu i ciut mniej masła. Dziękuję za doskonały pomysł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Tort pyszny, bardzo elegancki, chałwa nie dominuje zbytnio, daje budyniowi przyjemny posmak. Zrezygnowałam z cukru w masie budyniowej a i tak całość była baaardzo słodka. Tort zapisuję jednak, jako jeden z ulubionych;) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 2 lat temu
    dzien dobry. Wczoraj przygotowalam budyn do masy chalwowej. Dalam tyko 2 lyzki curku. Budyn zaraz po przygotowaniu byl bardzo gesty. Niestety w miare ostygania masa stala cie coraz rzadsza. To normalne? cos zle zrobilam? Czy moze uzyc takiego budyniu do masy czy zrobic od nowa? czy mozna wykorzystac gotowy budyn z torebki? jesli tak to przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy uzyc polowy mleka (250 ml)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Polecam zrobić jeszcze raz. Powinien pozostać gęsty. Po ugotowaniu od razu gorący, przykryj go folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostaw do ostygnięcia.
      Może mieszałaś go po ugotowaniu, żeby ostygł? Budyniu nie można za mocno mieszac, bo się rozrzedza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 2 lat temu
    Tort rewelacja. Wszystkim bardzo smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 3 lat temu
    Witam.. czy orzechy w ciescie mozna zastapic maka migdalowa? Tzn troche orzechow i troche maki? Czekam na odpowiedz i zabieram siecza robienie tego pieknego torciku... pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    beze piec 2,5 h w jakiej temperaturze? 180 jak biszkopt? w przepisie napisałaś ze w nagrzanym piekarniku, ale proszę o konkret :-) mam małe doświadczenie w pieczeniu bezy akurat ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lula · 3 lat temu
    Tort robilam trzy razy, jest aromatyczny i przepyszny. Kompletnie wykwintny. Wyglada bogato i elegancko. Rewelacja! Bardzo istotna kwestia to roznorodnosc struktur, jest miekki, rozplywajacy sie w ustach ale tez kruchy i chrupiacy. Brawo.

Polub nas na ...

Początek strony