Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
61 Komentarzy

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 180g zmielonych orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 200g chałwy waniliowej
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 100g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy).
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.

Smacznego.

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Witam, po dodaniu masy na wierzch beza zrobiła się mokra w środku. Czy tak powinno być? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 miesięcy temu
    Można chałwe zastąpić pasta tahini?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Czy można zamiast piec bezę, zastąpić ją gotowymi małymi bezikami. Kupiłam je jakiś czas temu i chciałaby jakoś wykorzystać. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 8 miesięcy temu
    Juz wiem co mojej 4latce zrobie na urodziny. Mam nadzieje ze wyjdzie. Bardzo mnke to cieszy ze w przepisie nie ma maki przennej na ktora corka ma alergie i przepis jest tak fajnie skonstruowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Tort wspaniały, bardzo smaczny, choć przy następnej okazji chyba zmodyfikuję odrobinę masę chałwową, dodając ciut więcej budyniu i ciut mniej masła. Dziękuję za doskonały pomysł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Tort pyszny, bardzo elegancki, chałwa nie dominuje zbytnio, daje budyniowi przyjemny posmak. Zrezygnowałam z cukru w masie budyniowej a i tak całość była baaardzo słodka. Tort zapisuję jednak, jako jeden z ulubionych;) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 1 lat temu
    dzien dobry. Wczoraj przygotowalam budyn do masy chalwowej. Dalam tyko 2 lyzki curku. Budyn zaraz po przygotowaniu byl bardzo gesty. Niestety w miare ostygania masa stala cie coraz rzadsza. To normalne? cos zle zrobilam? Czy moze uzyc takiego budyniu do masy czy zrobic od nowa? czy mozna wykorzystac gotowy budyn z torebki? jesli tak to przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy uzyc polowy mleka (250 ml)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Polecam zrobić jeszcze raz. Powinien pozostać gęsty. Po ugotowaniu od razu gorący, przykryj go folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostaw do ostygnięcia.
      Może mieszałaś go po ugotowaniu, żeby ostygł? Budyniu nie można za mocno mieszac, bo się rozrzedza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 lat temu
    Tort rewelacja. Wszystkim bardzo smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 2 lat temu
    Witam.. czy orzechy w ciescie mozna zastapic maka migdalowa? Tzn troche orzechow i troche maki? Czekam na odpowiedz i zabieram siecza robienie tego pieknego torciku... pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, zmielone orzechy możesz zastąpić zmielonymi migdałami. (Mąka, czy zmielone orzechy i migdały to dla nie to samo ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    beze piec 2,5 h w jakiej temperaturze? 180 jak biszkopt? w przepisie napisałaś ze w nagrzanym piekarniku, ale proszę o konkret :-) mam małe doświadczenie w pieczeniu bezy akurat ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lula · 2 lat temu
    Tort robilam trzy razy, jest aromatyczny i przepyszny. Kompletnie wykwintny. Wyglada bogato i elegancko. Rewelacja! Bardzo istotna kwestia to roznorodnosc struktur, jest miekki, rozplywajacy sie w ustach ale tez kruchy i chrupiacy. Brawo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 2 lat temu
    Robię ten tort drugi raz i chyba o jeden raz za dużo :),nie wiem co źle zrobiłam ale popękało mi ciasto orzechowe.Za pierwszym razem wszystko wyszło tak ja trzeba i naprawdę ten tort jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!! Goście byli ZACHWYCENI. Nawet moja babcia z niemal 50letnim stażem pieczenia stwierdziła, że tort jest WYŚMIENITY i chyba jeszcze nigdy nie jadła tak pysznego, a ma naprawdę bagaż doświadczeń. Dodam, że torcik smakował nawet osobie która nie lubi chałwy (choć masa chałwowa jest naprawdę chałwowa:)). A wizualnie torcik był niemal taki jak na zdjęciach powyżej!!! Pani Joanno, dziękuję za ten NIEZIEMSKI PRZEPIS. Właśnie mnie pani zainspirowała do kolejnych wypieków!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miśka · 3 lat temu
    Dzien dobry czy zamiast orzechow do ciasta mozna dac make pszenna?? W takiej samej ilosci :>
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    przepyszny:) spód orzechowo czekoladowy - pycha, beza doskonała a połączenie - wspaniałe:) jedyne co to uprościłam sobie i zamiast masy chałwowej zrobiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem połączoną z serkiem mascarpone. Spód z przepisu, potem śmietana z serkiem, potem beza i znowu śmietana z serkiem. posypałam wiórkami czekolady, udekorowałam truskawkami. Smaki świetnie się komponują, nie za słodki ale taki w sam raz. Goście nie mogli się nachwalić:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    super , ale gdzie jest masa chałwowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 3 lat temu
    Czy orzechy laskowe do ciasta w skórkach czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SonniaEwa · 3 lat temu
    Wykonałam ten tort bez obawy, bo wiem, że tutejsze przepisy sa znakomite. I nie przeliczyłam się....trudno było niektórym osobom uwierzyć, że to nie z dobrej cukierni. Wspaniały w smaku i pięknie się prezentuje. Gorąco polecam! I dziękuję za te wszystkie wspaniałe przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Przepis wypróbowałam, wyszło znakomicie, tort prezentował się jak z cukierni, a do tego był pyszny :-) zajął mi trochę czasu, ale nie jestem za bardzo wprawiona w wypieku ciast. Niezdecydowanym, polecam. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasicka · 3 lat temu
    Niestety mi beza nie wyszla:( robilam dokladnie jak w przepisie i niestety wogole nie wyrosla i przykleila sie do papieru :(sb
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Polecam przeczytać artykuł o pieczeniu bez: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/340-jak-zrobic-bezy"]"Jak zrobić bezy?"[/url].

Polub nas na ...

Początek strony