Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 180g zmielonych orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 200g chałwy waniliowej
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 100g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy).
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.

Smacznego.

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Doroto tak, zmielone orzechy możesz zastąpić zmielonymi migdałami. (Mąka, czy zmielone orzechy i migdały to dla nie to samo ;))

  • dorota

    Witam.. czy orzechy w ciescie mozna zastapic maka migdalowa? Tzn troche orzechow i troche maki? Czekam na odpowiedz i zabieram siecza robienie tego pieknego torciku... pozdrawiam

  • Joanna

    Iwono w temperaturze 120°C (funkcja z termoobiegiem). Patrz punkt 5.

  • Iwona

    beze piec 2,5 h w jakiej temperaturze? 180 jak biszkopt? w przepisie napisałaś ze w nagrzanym piekarniku, ale proszę o konkret :-) mam małe doświadczenie w pieczeniu bezy akurat ;-)

  • Lula

    Tort robilam trzy razy, jest aromatyczny i przepyszny. Kompletnie wykwintny. Wyglada bogato i elegancko. Rewelacja! Bardzo istotna kwestia to roznorodnosc struktur, jest miekki, rozplywajacy sie w ustach ale tez kruchy i chrupiacy. Brawo.

  • ewa

    Robię ten tort drugi raz i chyba o jeden raz za dużo :),nie wiem co źle zrobiłam ale popękało mi ciasto orzechowe.Za pierwszym razem wszystko wyszło tak ja trzeba i naprawdę ten tort jest super.

  • Martyna

    Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!! Goście byli ZACHWYCENI. Nawet moja babcia z niemal 50letnim stażem pieczenia stwierdziła, że tort jest WYŚMIENITY i chyba jeszcze nigdy nie jadła tak pysznego, a ma naprawdę bagaż doświadczeń. Dodam, że torcik smakował nawet osobie która nie lubi chałwy (choć masa chałwowa jest naprawdę chałwowa:)). A wizualnie torcik był niemal taki jak na zdjęciach powyżej!!! Pani Joanno, dziękuję za ten NIEZIEMSKI PRZEPIS. Właśnie mnie pani zainspirowała do kolejnych wypieków!

  • Miśka

    Dzien dobry :) czy zamiast orzechow do ciasta mozna dac make pszenna?? W takiej samej ilosci :>
    Pozdrawiam

  • Aneta

    przepyszny:) spód orzechowo czekoladowy - pycha, beza doskonała a połączenie - wspaniałe:) jedyne co to uprościłam sobie i zamiast masy chałwowej zrobiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem połączoną z serkiem mascarpone. Spód z przepisu, potem śmietana z serkiem, potem beza i znowu śmietana z serkiem. posypałam wiórkami czekolady, udekorowałam truskawkami. Smaki świetnie się komponują, nie za słodki ale taki w sam raz. Goście nie mogli się nachwalić:) Dziękuję za przepis:)

  • Joanna

    Justyno masa budyniowa jest z chałwą.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony