Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w półplasterki lub kostkę.

Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 350g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 150g masła lub margaryny
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 180g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  3. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Aneta

Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera... I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało...

Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera... I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało sie ją zachować???), ale smakuje niebiańsko - do kawki w sam raz. Żałuję tylko, że sezon na truskawki jest taki krótki, ale już się zastanawiam czy potem da się je zastąpić innymi owocami tak żeby jednak ciasto nie straciło na smaku... Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Bonifacy

MNIAAAM POLECAM TO CIASTO W KUCHNI PACHNIE , ALE POWIEM WAM ŻE NAJLEPSZA TO JEST GÓRA WSZYSTKIE SMAKI ŚWIATA

  Załączniki
 
  1. Iwona

Zrobiłam, wyszło pyszne, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-)

  Załączniki
 
  1. Wiola

Skuszona wyglądem ciasta dzisiaj postanowilam je upiec i oczywiście zdam relacje trzymajcie kciuki za beztalencie kulinarne

  Załączniki
 
  1. Ania

Można dodać zamiast świeżych truskawek mrożone ?

  Załączniki
 
  1. Kinga

Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą...

Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą wyrazistym brązem cudownej kruszonki. Pyszności! Zdecydowanie będę tu częstym gościem :-)
Serdeczne pozdrowienia dla autorki!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Aneta

Zrobiłam, wyszło przepysznie! Rzeczywiście na drugi, trzeci dzień nic nie straciło na smaku Dziękuję za przepis.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kasia

Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o...

Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o świeże czy z puszki.
Gorąco pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Mogą być brzoskwinie zarówno z puszki jak i świeże.

  Załączniki
 
  1. Ela

Czy do ciasta można dodać agrest (ze słoika).

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ela

Tak.

  Załączniki
 
  1. Teresa R

Joanna a czy mogą być mrożone truskawki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Teresa R

Myślę, że tak. Nie rozmrażałabym ich wcześniej, tylko ułożyłabym mrożone owoce na cieście.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony