Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w półplasterki lub kostkę.

Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 350g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 150g masła lub margaryny
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 180g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  3. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera...;) I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało sie ją zachować???), ale smakuje niebiańsko - do kawki w sam raz. Żałuję tylko, że sezon na truskawki jest taki krótki, ale już się zastanawiam czy potem da się je zastąpić innymi owocami tak żeby jednak ciasto nie straciło na smaku... Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bonifacy · 3 lat temu
    MNIAAAM POLECAM TO CIASTO W KUCHNI PACHNIE , ALE POWIEM WAM ŻE NAJLEPSZA TO JEST GÓRA WSZYSTKIE SMAKI ŚWIATA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    Zrobiłam, wyszło pyszne, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 lat temu
    Skuszona wyglądem ciasta dzisiaj postanowilam je upiec i oczywiście zdam relacje trzymajcie kciuki za beztalencie kulinarne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Można dodać zamiast świeżych truskawek mrożone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą wyrazistym brązem cudownej kruszonki. Pyszności! Zdecydowanie będę tu częstym gościem :-)
    Serdeczne pozdrowienia dla autorki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyszło przepysznie! Rzeczywiście na drugi, trzeci dzień nic nie straciło na smaku Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o świeże czy z puszki.
    Gorąco pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Czy do ciasta można dodać agrest (ze słoika).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 4 lat temu
    Joanna a czy mogą być mrożone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cychaa · 4 lat temu
    Jakie inne owoce nadają się do tego ciasta? Prosze o szybka odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 4 lat temu
    A po co platki owsiane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Doris · 4 lat temu
    Czy zamiast truskawek moge dać gruszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Pysznie wygląda Zastanawiam się, jak to ciasto będzie smakowało z bananami albo kiwi Spróbuję zrobić w najbliższym czasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 5 lat temu
    Ciasto wyszlo ... Chyba :-? Jeszcze czekamy z mezusiem as wystygnie. Przepis bardzo prosty. Wymieszalam platki z musli orzechowym w ramach urozmaicenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Uff! Uratowana! Zrobię raczej to ciasto niż Tartę czekoladową z owocami. Jedno i drugie jest pewnie przepyszne, ale wolę dziś jeszcze nie ryzykować z Crème Pâtissière ;D MOŻE by mi wyszło, ale dziś potrzebuje czego co wyjdzie NA PEWNO Dzięki wielkie! Dam znać jak poszło! Niedoświadczona kucharka rozpoczyna bój z wypiekami!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 5 lat temu
    Dziś u mnie na blogu ciasto wg Twojego przepisu:)
    Tylko, że z dodatkiem wiśni - pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Joanno, ciasto wyglada pysznie. Planuje jutro je upiec z malinami. Mam nadzieje ze wyjdzie dobre. Twoje przepisy nigdy niezawodza!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Duśka · 5 lat temu
    Zrobiłam i cała rodzinka była zachwycona. Lekkie, delikatne! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Upieklam to ciasto dzisiaj i nie moglam się doczekać aż przestygnie żeby spróbowac....wyszlo superowe,mięciutkie a kruszonka jest rewelacyjna.Ja dalam platki kukurydziane,bo nie mialam owsianych.
    PRZEPIS SUPER!!!! :lol:

Polub nas na ...

Początek strony