Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Ciasto kruche z owocami

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
  2. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
  4. 1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
  5. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  6. Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
  • W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche z owocami Ciasto kruche z owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony