Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Ja piekłam je kilkakrotnie używając: rabarbaru, truskawek, wiśni i śliwek. Wszystkie kombinacje są pyszne.
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru (200g)
250g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok. 800g owoców świeżych lub mrożonych np. rabarbar, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki
Sposób przygotowania:
Przygotować owoce. Świeże owoce umyć i w zależności od rodzaju wypestkować, odszypułkować itp. Duże owoce pokroić na kawałki (rabarbar na ok. 3- 4 cm, duże truskawki na pół, śliwki na pół). Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić, dobrze odsączyć na sitku, a następnie na ręcznikach papierowych.
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na cieście ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwagi:
Najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki.
W szybkiej wersji można nie chłodzić ciasta, tylko wyłożyć 2/3 ciasta w formie, na to owoce, a z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na owocach.
Komentarze (0)