Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
167 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    waśnie upiekam, ale dodalam troszkę mniej cukru i 2 lyżeczki proszku i pieklam 10 min. duzej. Wyrosa pięknie, ale nie wiem czy mam jakiegoś fiola, bo czuję mąkę wiecie może dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid · 6 lat temu
    Moja pierwsza babka :P
    Bałem się, że wyjdzie zakalec (mam doświadczenie w tej opcji) i dodałem pół łyżeczki proszku do pieczenia. Babkę wypiekłem zgodnie z oryginalnym przepisem (pół na pół mąka i skrobia).
    Wyrosła pięknie, w smaku bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 lat temu
    Robiłam ten przepis 3 razy, za trzecim mi wyszedł, bo w zasadzie zrobiłam po swojemu:) Radziłabym dodać proszek do pieczenia tak z dwie duże łyżki i trochę mniej niż podono margaryny i powinno wyjść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Witam. Mam pytanie: czy nie dodaje sie do tej smakowicie wygladajacej babki piaskowej żadnego środka spulchniającego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Mniam....jak tylko Wiki sie obudzi lece po produkty,uwielbiam takie ciasta a mojej corci z pewnascia tez posmakuje zwlaszcza ze ma dopiero dwa zabki;-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 6 lat temu
    Nie jestem wielką fanką babek piaskowych - kiedyś się taką prawie udusiłam Twoja jednak wygląda bardzo apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Droczilka · 6 lat temu
    Klasyczna, poczciwa babka piaskowa! Ciagle gonimy za nowinkami, a czasem dobrze jest sięgnąc do starych, sprawdzonych babcinych przepisów. Narobilas mi smaku na ciasto piaskowe.

Polub nas na ...

Początek strony