Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.
  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (153)

  1. Ss

Ja tam mistrzem pieczenia nie jestem a wyrosła mi piękna babka tylko w okrągłej foremne! Pycha!
Ps. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Patrycja

Babka upieczona dokładnie według przepisu, pychaaa

  Załączniki
 
  1. Natalia

Wyszła mega. Bez proszku. 200 g mąki ziemniaczanej i 100 pszennej. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Nikola

Nie polecam zakalec szkoda czasu i pieniędzy

  Załączniki
 
  1. Beata

Babka wyszla piekna jak na zdjeciu . Dalam 200g skrobii, 100g maki pszennej, lyzezke proszku do pieczenia, skorke z cytryny, sok z cytryny i w smaku rewelacja!!! Polecam ten przepis!!!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150...

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150 stopniach na termoobiegu bo dolna grzałka mało kiedy działa, a po 50min na170stopni na10-15min.. Jest to bardzo fajny przepis na naprawdę piaskową babe, wyszła nawet w takiej formie i pięknie wyrosła. Moja rada to cierpliwości podczas pieczenia i znajomości swojego piekarnika. U jednych 10 min krócej u innych 10 min dłużej. Szklanka mleka lub herbaty i kawałek babki, PYCHA. Ja osobiście wolę bez czekolady, więc odrazu upiekłam 2 sztuki i oblałam mleczną czekoladą skorupki z Big Kinder niespodzianek, ale pół babki jednej zostawiłam bez polewy. Gorąco polecam wszystkim. Agnieszka

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aneta

Piekłam pare godzin temu. Zakalec, babka siadła. Pp ostygnięciu spróbowałam,zwykły biszkopt a nke pyszna babka piaskowa.

  Załączniki
 
  1. DARIA

Wyszła dziękuję

  Załączniki
 
  1. Magdq

Piekłam wczoraj i wyszła idealnie,tylko zrobiłam w formie małych babeczek ☺

  Załączniki
 
  1. Edyta

na prawdę nie polecam ,drugi raz próbowałam z przekory -zakalec,szkoda pieniędzy i czasu

  Załączniki
 
  1. JACEK    Edyta

Szanowne Panie ,którym wyszedł nieszczęsny ZAKALEC ,proponuję dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia,jestem na 90% ,pewny że ciasto się uda.!Chociaż znam STAROPOLSKIE PRZYSŁOWIE;DOBREJ GOSPODYNI W JEJ RĘCE KAŻDE CIASTO UROŚNIE"!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony