Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
181 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 dni temu
    Bardzo udana babka. Mimo wszystko ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia i ładnie urosła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miro · 24 dni temu
    Wyszedł zakalec ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julka · 24 dni temu
    Szkoda że te zdjęcia wystawione nie są prawdziwe jak ciasto wychodzi naprawdę, upiekłam, ciasto jest niskie i nie smaczne. Odrazu kasuję przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 27 dni temu
    Jakie bym nie piekła ciasto, zawsze wychodzi mi zakalec.Po wielu latach odważyłam się upiec babkę piaskową wg zamieszczonego powyżej przepisu.Babka jest w piekarniku. Trudno przewidzieć co wyciągnę, zważywszy ,że nawet piernik kętrzyński( ten w proszku), też wyciągałam jako zakalca. Na szczęście córka doskonale piecze. Ciekawa jestem czy wyjdzie, bo piany na sztywno nie udało mi się ubić, choć bardzo się starałam. Co ma być to będzie.

    Edit: Nie wierzę własnym oczom! Udało się! Wyciągnęłam ciasto a nie zakalca. S U P E R.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 27 dni temu
    Zakalec. Prawdopodobnie przez rozpuszczone masło. Od 20 lat piekę. Chciałam zrobić wg nowego przepisu i się zawiodłam . Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 1 miesięcy temu
    Super wyszła. PYCHA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaroslaw · 1 miesięcy temu
    Przepis bardzo dobry robotem trza ucierać dłużej jajka z cukrem tak z 6 do 10min. Baja, mniam mniam, pychotka cud malina. LEDWIE Z PIEKARNIKA WYCIAGŁEM I JUZ POLOWY NIMA :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Babka wyszła przepyszna upieczona według przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pauliba · 2 miesięcy temu
    Jestem wprost zaskoczona babka wyrosła cudownie. Niespodziewalam się. Polecam Z pewnością będę korzystać z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 miesięcy temu
    Niestety fatalny zakalec wychodzi z tego przepisu .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 miesięcy temu
    Ciasto wyszło za twarde ale pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 3 miesięcy temu
    Pierwszy raz robilam babkę i wyszła bez zakalca . Bardzo smaczna.Pozdrawiam ☺️
    Ps. Robiłam zgodnie z przepisem bez najmniejszych zmian.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    J · 4 miesięcy temu
    Wspaniała babka i bardzo prosta do zrobienia. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 miesięcy temu
    Witam
    Robilam pierwszy raz i wyszla bardzo dobra tylko czy można zmniejszyc ilosc cukru np. na 150 g?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 8 miesięcy temu
    Przepis jest wadliwy dwa razy upiekłam ściśle trzymając się przepisu i za każdym razem zakalec nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 9 miesięcy temu
    Udał się!!!

Polub nas na ...

Początek strony