Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
145 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 20 godzin temu
    Zrobiłam to ciasto w dwóch wersjach: pierwsza wersja tak jak w przepisie wskazanym a druga wersja 300 gramów mąki ziemniaczanej.
    Jedna i druga wersja bardzo dobre. Osobiście wolę tylko z mąką ziemniaczaną, ponieważ jest babka jest bardzo piaskowa, rozpływa się w ustach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 4 dni temu
    Na którym poziomie piekarnika piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 dni temu
      Wszystkie ciasta piekę na drugiej szynie od dołu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Anita · 3 dni temu
        A gdyby piec to ciasto w formie do babki, to jaki byłby czas i temperatura pieczenia?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 3 dni temu
          Temperatura ta sama, a czas pieczenia będzie zależał od wielkości formy. Nie można tak na oko powiedzieć. Myślę, że od 40 minut wzwyż. Proszę piec do suchego patyczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gość · 20 dni temu
    Dziś robiłam Babkę i wyszedł zakalec.
    a starałam się robić wszystko według przepisu. a taka miałam ochotę na babke piastkowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 27 dni temu
    Po raz kolejny zrobiłam te babkę i po raz kolejny wyszedł ZAKALEC!!!! Jeśli ludzie piszą, że wychodzi im zakalec to takie przepisy powinny być usuwane. Tyle zmarnowanych produktów i czasu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Emilia · 10 dni temu
      U mnie też zakalec, a wszystko zgodnie z przepisem, dziwne...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jadwiga · 23 dni temu
      Białka delikatnie mieszać łyżka,nie zwyczajnie dokokla ,tylko przekladajac ,często niektórzy mieszają mikserem .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Thez · 24 dni temu
      A mi zawsze wychodzi bez zakalca. Parafrazując klasyka: "Piec to trzeba umieć".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 miesięcy temu
    Jak dlatam mnie najlepsza. Pieke juz ktorys raz z kolei i zawsze wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 4 miesięcy temu
    Wspaniała babka dodałam jeszcze proszek do pieczenia Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 miesięcy temu
    Babeczka jest super. Doprowadzam zawsze składniki do temperatury pokojowej i dodaje płaska łyżeczkę proszku do pieczenia i wychodzi super. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 miesięcy temu
    Przepis pracochłonny a ciasto wyszło zakalcowate. Nie zrobię drugi raz. Nic specjalnego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ss · 10 miesięcy temu
    Ja tam mistrzem pieczenia nie jestem a wyrosła mi piękna babka tylko w okrągłej foremne! Pycha!
    Ps. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nikola · 1 lat temu
    Nie polecam zakalec szkoda czasu i pieniędzy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Babka wyszla piekna jak na zdjeciu :). Dalam 200g skrobii, 100g maki pszennej, lyzezke proszku do pieczenia, skorke z cytryny, sok z cytryny i w smaku rewelacja!!! Polecam ten przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150 stopniach na termoobiegu bo dolna grzałka mało kiedy działa, a po 50min na170stopni na10-15min.. Jest to bardzo fajny przepis na naprawdę piaskową babe, wyszła nawet w takiej formie i pięknie wyrosła. Moja rada to cierpliwości podczas pieczenia i znajomości swojego piekarnika. U jednych 10 min krócej u innych 10 min dłużej. Szklanka mleka lub herbaty i kawałek babki, PYCHA. Ja osobiście wolę bez czekolady, więc odrazu upiekłam 2 sztuki i oblałam mleczną czekoladą skorupki z Big Kinder niespodzianek, ale pół babki jednej zostawiłam bez polewy. Gorąco polecam wszystkim. Agnieszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    Piekłam pare godzin temu. Zakalec, babka siadła. Pp ostygnięciu spróbowałam,zwykły biszkopt a nke pyszna babka piaskowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DARIA · 1 lat temu
    Wyszła dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdq · 1 lat temu
    Piekłam wczoraj i wyszła idealnie,tylko zrobiłam w formie małych babeczek ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 lat temu
    na prawdę nie polecam ,drugi raz próbowałam z przekory -zakalec,szkoda pieniędzy i czasu:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Piotr · 1 miesięcy temu
      No coż ... bez talentu ani rusz ;p
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      JACEK · 1 lat temu
      Szanowne Panie ,którym wyszedł nieszczęsny ZAKALEC ,proponuję dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia,jestem na 90% ,pewny że ciasto się uda.!Chociaż znam STAROPOLSKIE PRZYSŁOWIE;DOBREJ GOSPODYNI W JEJ RĘCE KAŻDE CIASTO UROŚNIE"!

Polub nas na ...

Początek strony