Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g skrobi lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (188)

  1. Ss

Ja tam mistrzem pieczenia nie jestem a wyrosła mi piękna babka tylko w okrągłej foremne! Pycha!
Ps. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Cześć, bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, jaka powinna być konsystencja ciasta już PO wmieszaniu mąki, a jeszcze PRZED dodaniem piany z białek.
Być może moja waga kuchenna szwankuje, bo po odważeniu składników zgodnie z przepisem, dostałam...

Cześć, bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, jaka powinna być konsystencja ciasta już PO wmieszaniu mąki, a jeszcze PRZED dodaniem piany z białek.
Być może moja waga kuchenna szwankuje, bo po odważeniu składników zgodnie z przepisem, dostałam ciasto tak gęste, że mikser z trudem poradził sobie z wymieszaniem. Czy ono tak powinno wyglądać, czy mąki było za dużo?
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Patrycja

Babka upieczona dokładnie według przepisu, pychaaa

  Załączniki
 
  1. Natalia

Wyszła mega. Bez proszku. 200 g mąki ziemniaczanej i 100 pszennej. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Nikola

Nie polecam zakalec szkoda czasu i pieniędzy

  Załączniki
 
  1. Joanna

W przepisie podane jest dodać skrobie lub mąkę ziemniaczana - to są dwie różne sprawy - skrobia jak najbardziej; mąka - w tym poza Polska określeniu - nie zawiera skrobi lub bardzo mała jej ilość -nie bardzo wiec nadaje się na babkę piaskowa....

W przepisie podane jest dodać skrobie lub mąkę ziemniaczana - to są dwie różne sprawy - skrobia jak najbardziej; mąka - w tym poza Polska określeniu - nie zawiera skrobi lub bardzo mała jej ilość -nie bardzo wiec nadaje się na babkę piaskowa. Właśnie zrobiłam używając "maki" i efekt daleki od oczekiwanego!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnes    Joanna

Dziekuje bardzo za ten komentarz. Wlasnie trzymam w reku dwa opakowania "potato flour" i "potato starch" i nie wiedzialam co wlasciwie autorka miala na mysli, bo dla mnie to dwa zupelnie rozne produkty. Czyli powinnam dac skrobie ziemniaczana, a...

Dziekuje bardzo za ten komentarz. Wlasnie trzymam w reku dwa opakowania "potato flour" i "potato starch" i nie wiedzialam co wlasciwie autorka miala na mysli, bo dla mnie to dwa zupelnie rozne produkty. Czyli powinnam dac skrobie ziemniaczana, a nie make ? Dzieki WIelkie !

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnes

Tak, skrobię.

  Załączniki
 
  1. Beata

Babka wyszla piekna jak na zdjeciu . Dalam 200g skrobii, 100g maki pszennej, lyzezke proszku do pieczenia, skorke z cytryny, sok z cytryny i w smaku rewelacja!!! Polecam ten przepis!!!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150...

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150 stopniach na termoobiegu bo dolna grzałka mało kiedy działa, a po 50min na170stopni na10-15min.. Jest to bardzo fajny przepis na naprawdę piaskową babe, wyszła nawet w takiej formie i pięknie wyrosła. Moja rada to cierpliwości podczas pieczenia i znajomości swojego piekarnika. U jednych 10 min krócej u innych 10 min dłużej. Szklanka mleka lub herbaty i kawałek babki, PYCHA. Ja osobiście wolę bez czekolady, więc odrazu upiekłam 2 sztuki i oblałam mleczną czekoladą skorupki z Big Kinder niespodzianek, ale pół babki jednej zostawiłam bez polewy. Gorąco polecam wszystkim. Agnieszka

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aneta

Piekłam pare godzin temu. Zakalec, babka siadła. Pp ostygnięciu spróbowałam,zwykły biszkopt a nke pyszna babka piaskowa.

  Załączniki
 
  1. DARIA

Wyszła dziękuję

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony