Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g skrobi lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (185)

  1. Ania

Cześć, bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, jaka powinna być konsystencja ciasta już PO wmieszaniu mąki, a jeszcze PRZED dodaniem piany z białek.
Być może moja waga kuchenna szwankuje, bo po odważeniu składników zgodnie z przepisem, dostałam...

Cześć, bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, jaka powinna być konsystencja ciasta już PO wmieszaniu mąki, a jeszcze PRZED dodaniem piany z białek.
Być może moja waga kuchenna szwankuje, bo po odważeniu składników zgodnie z przepisem, dostałam ciasto tak gęste, że mikser z trudem poradził sobie z wymieszaniem. Czy ono tak powinno wyglądać, czy mąki było za dużo?
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Patrycja

Babka upieczona dokładnie według przepisu, pychaaa

  Załączniki
 
  1. Natalia

Wyszła mega. Bez proszku. 200 g mąki ziemniaczanej i 100 pszennej. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Nikola

Nie polecam zakalec szkoda czasu i pieniędzy

  Załączniki
 
  1. Joanna

W przepisie podane jest dodać skrobie lub mąkę ziemniaczana - to są dwie różne sprawy - skrobia jak najbardziej; mąka - w tym poza Polska określeniu - nie zawiera skrobi lub bardzo mała jej ilość -nie bardzo wiec nadaje się na babkę piaskowa....

W przepisie podane jest dodać skrobie lub mąkę ziemniaczana - to są dwie różne sprawy - skrobia jak najbardziej; mąka - w tym poza Polska określeniu - nie zawiera skrobi lub bardzo mała jej ilość -nie bardzo wiec nadaje się na babkę piaskowa. Właśnie zrobiłam używając "maki" i efekt daleki od oczekiwanego!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Beata

Babka wyszla piekna jak na zdjeciu . Dalam 200g skrobii, 100g maki pszennej, lyzezke proszku do pieczenia, skorke z cytryny, sok z cytryny i w smaku rewelacja!!! Polecam ten przepis!!!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150...

Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150 stopniach na termoobiegu bo dolna grzałka mało kiedy działa, a po 50min na170stopni na10-15min.. Jest to bardzo fajny przepis na naprawdę piaskową babe, wyszła nawet w takiej formie i pięknie wyrosła. Moja rada to cierpliwości podczas pieczenia i znajomości swojego piekarnika. U jednych 10 min krócej u innych 10 min dłużej. Szklanka mleka lub herbaty i kawałek babki, PYCHA. Ja osobiście wolę bez czekolady, więc odrazu upiekłam 2 sztuki i oblałam mleczną czekoladą skorupki z Big Kinder niespodzianek, ale pół babki jednej zostawiłam bez polewy. Gorąco polecam wszystkim. Agnieszka

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aneta

Piekłam pare godzin temu. Zakalec, babka siadła. Pp ostygnięciu spróbowałam,zwykły biszkopt a nke pyszna babka piaskowa.

  Załączniki
 
  1. DARIA

Wyszła dziękuję

  Załączniki
 
  1. Magdq

Piekłam wczoraj i wyszła idealnie,tylko zrobiłam w formie małych babeczek ☺

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony