Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
39 Komentarzy
Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Babka cytrynowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 3 miesięcy temu
    Zrobilam dzis na bazie mąki bezglutenowej i wyszla przepysznie! Jedynie dalam troche mniej soku z cytryny, zamiast kandyzyowanej to skórka i na gore lukier
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 miesięcy temu
    Ja upiekłam ją dzisiaj, miałam zanieść do pracy ale nie dosyć, że wyrosła trochę to jeszcze nie mogłam jej odkleić od sylikonowej formy, w której normalnie piekę... Mimo iż w smaku jest ok, to jak mam częstować babką pokruszoną z poodrywanymi kawałkami??? :(... pierwszy raz miało miejsce coś takiego, zawsze piekę w sylikonowej formie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ula · 9 miesięcy temu
    czy można dać połowe mąki ziemniaczanej? by ciasto było bardziej piaskowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patyy · 1 lat temu
    Poda ktos skaldniki w szklankach (250ml) nie posiadam wagi.:(:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy można użyć soku z jednej cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Pięknie wygląda. Ciasto takie zwarte ale wygląda na delikatne. Zrobię na święta taką babkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Witam,
    szukam przepisu na wilgotną babkę cytrynową z której nie zrobi się zakalec (a bywało już i tak ). Czy ta babka spełni moje oczekiwania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olcia · 2 lat temu
    Można zastąpić margarynę olejem? W jakiej ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 3 lat temu
    Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem ciasto było cudowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 4 lat temu
    Witam,
    chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
    Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?

    Z góry dziękuję za odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milena · 4 lat temu
    z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
    Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała POzdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bernadeta · 4 lat temu
    PYCHAAAAAA !!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzka · 4 lat temu
    Babka cytrynowa wyszła bardzo dobra. Zamiast kandyzowanej skórki cytryny utarłam świeżą, ponieważ jej akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo smaczna na
    Wielkanoc ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Bardzo smaczna babka, wilgotna a zarazem pulchna. Łatwa i szybka w wykonaniu . Serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 4 lat temu
    Babka wyszła idealnie. Jest naprawdę prosta, a jaka smaczna ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    kurcze- robilam ją dzisiaj według przepisu i mi nie wyrosła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    joasiu - czy babkę można upiec w tortownicy 26cm z kominem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    victoria · 5 lat temu
    a trzeba dodawać kandyzowaną skórkę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    dodajecie całe jajka czy tylko żółtka a na końcu pianę-pytam bo jak w innym przepisie dodałam całe jajka to ciasto się zważyło i wyszedł zakalec proszę o podpowiedź
    pozdrawiam :-)

Polub nas na ...

Początek strony