Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
108 Komentarzy

Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z karmelem. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120g)

Ciasto orzechowe:

  • 250g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (120g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (dałam 16g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 ½ kostki masła (300g)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Przygotować ciasto kakaowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie, jak ta, w której piekliśmy ciasto kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć 1 połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarować ¾ masy. Przykryć ciastem orzechowym. Kolejno rozsmarować masę krówkową. Przykryć drugą połową ciasta kakaowego. Górę posmarować resztą masy. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 20 dni temu
    mam pytanie, na jak dużą blachę jest ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 22 dni temu
    Dzień dobry,

    czy jeśli zamiast zmielić orzechy jedynie posiekam je drobno nożem, blat orzechowy też mi wyjdzie? A może lepiej zrobić więcej ciasta czekoladowego i podzielić je na trzy blaty?? Chcę to zrobić w formie tortowej, bo nie potrzebuję tak dużej ilości ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 miesięcy temu
    Witam, przymierzam się do zrobienia tego ciasta w weekend. Czy ma znaczenie jakich orzechów użyjemy do blatu orzechowego? Myślałam o tym, aby pomieszać orzechy ziemne oraz włoskie. Podzielcie się proszę swoimi uwagami, co do tego ciasta:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Ciasto jest bardzo dobre. Robiłam parę razy i dzisiaj też mam taki zamiar. Polecam!!!:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Witam.mam pytanie.robiłam już raz ciasto i ten blat z orzechami po upieczeniu dość mocno się skurczył. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Klaudio[/b] najlepiej dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 2 lat temu
    Dzien Dobry,

    chcialabym zrobic to ciasto na urodziny mojego chlopaka.
    Przygotowac to ciasto w dzin imprezy czy dzien wczesniej, zeby biszkopt przeszedl masa?
    Dziekuje bardzo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Żeby nie zrobić sobie jajecznicy przygotowując krem polecam taką samą strategię jak przy gotowaniu budyniu:) połowę mleka gotować na minimalnym ogniu, a w między czasie wymieszać żółtka z pozostałym mlekiem i cukrem (czasem cukier dzielę na pół - część do żółtek, cześć do mleka). Jak mleko się zagotuje to wlewam masę żółtkową do mleka i doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Nie zgodzę sie z tym, ze z masy wyszla jajecznica a biszkopty odchodzą od reszty. U mnie wszystko wyszlo.
    Ciasto bardzo smakowało rodzinie, na pewno będę robic częściej !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    ciato się nie udało wyszed zakalec jednym słowem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Ciasto robilam juz kilka razy, za kazdym razem sie udalo i smakowalo wszystkim gosciom i domownikom, raz nawet powyzszy przepis uzylam robiac tort snikers , dla mojej rodziny i znajomych to najlepsze ciasto, zawsze jak pytam jakie ciasto mam zrobic to slysze ''snikers''. faktycznie ciezko mase zrobic bo moze wyjsc jajecznica-trzeba pamietac by mieszkac i robic mase na wolnym ogniu a jak wyjda jakies grudki to mozna uzyc sitko by upewnic sie ze masa wyszla gladka i jednolita.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malutka · 3 lat temu
    Witam.właśnie upieklam powyższe ciasto i jestem zawiedziona. Biszkopty wyszły ok,gorzej z reszta. Masę zróbcie swoją najlepszą jaką potraficie bo trudno zanotować żółtka i nie zrobić jajecznicy. Przed przedłożenie nasaczcie biszkopty bo bez tego ciasto staje w gardle. Nawet na zdjęciu wierzch odchodzi od biszkopty bo jest za suchy. Dużo pieke ciast ale to jest hmm ubogie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Wiolu[/b] masa jest smaczna i na pewno nie smakuje sztucznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 lat temu
    Witam czy ta masa smakuje jak te z tortów? U mnie nikt nie lubi tych mas tylko bitą śmietane ewentualnie masy na bazie budyniu,więc się upewniam czy to ta masa właśnie taka kremowa jakby sztuczna z tortów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    A ja zmarnowałam 5 żółtek bo masa mi się zdarzyło. Mój błąd był, że za szybko (na za dużym ogniu) podgrzewałam masę. Spróbujcie ją podgrzewać na mniejszym ogniu i dłużej, napewno się uda. Jak ciasto smakuje będę wiedziała dopiero jutro.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Agato[/b] nie. Z żółtek, mleka, cukru i masła przygotowujesz masę według punktu 4. Masa krówkowa służy do przełożenia drugiej warstwy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AGATA · 3 lat temu
    czy to mase kaymakowo mieszamy z tymi zóltkami i masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bianka · 3 lat temu
    Piekłam ciasteczko i dla mnie jest za mało kremu - ja lubię więcej:) Dodałabym też czegoś bardziej wyrazistego, może jakiś alkohol... tylko nie wiem czy do kremu, czy nasączyć blaty. Może ktoś ma jakieś pomysły:)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 4 lat temu
    piekłam...wyszedł...pyszności dziękuję za przepis:)))Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia _1575 · 4 lat temu
    Będe piekła go pierwszy raz mam nadzieje nie sprawi mi wielkich problemów nie takie ciasta sie piekło wygląda smakowicie

Polub nas na ...

Początek strony