Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z karmelem. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120g)

Ciasto orzechowe:

  • 250g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (120g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (dałam 16g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 ½ kostki masła (300g)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Przygotować ciasto kakaowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe. Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie, jak ta, w której piekliśmy ciasto kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć 1 połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarować ¾ masy. Przykryć ciastem orzechowym. Kolejno rozsmarować masę krówkową. Przykryć drugą połową ciasta kakaowego. Górę posmarować resztą masy. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (104)

  1. Kasia

Witam.mam pytanie.robiłam już raz ciasto i ten blat z orzechami po upieczeniu dość mocno się skurczył. Co zrobiłam nie tak?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Klaudio najlepiej dzień wcześniej.

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Dzien Dobry,

chcialabym zrobic to ciasto na urodziny mojego chlopaka.
Przygotowac to ciasto w dzin imprezy czy dzien wczesniej, zeby biszkopt przeszedl masa?
Dziekuje bardzo :-)

  Załączniki
 
  1. Anna

Żeby nie zrobić sobie jajecznicy przygotowując krem polecam taką samą strategię jak przy gotowaniu budyniu połowę mleka gotować na minimalnym ogniu, a w między czasie wymieszać żółtka z pozostałym mlekiem i cukrem (czasem cukier dzielę na pół -...

Żeby nie zrobić sobie jajecznicy przygotowując krem polecam taką samą strategię jak przy gotowaniu budyniu połowę mleka gotować na minimalnym ogniu, a w między czasie wymieszać żółtka z pozostałym mlekiem i cukrem (czasem cukier dzielę na pół - część do żółtek, cześć do mleka). Jak mleko się zagotuje to wlewam masę żółtkową do mleka i doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kinga

Nie zgodzę sie z tym, ze z masy wyszla jajecznica a biszkopty odchodzą od reszty. U mnie wszystko wyszlo.
Ciasto bardzo smakowało rodzinie, na pewno będę robic częściej !

  Załączniki
 
  1. Klaudia

ciato się nie udało wyszed zakalec jednym słowem

  Załączniki
 
  1. Marta

Ciasto robilam juz kilka razy, za kazdym razem sie udalo i smakowalo wszystkim gosciom i domownikom, raz nawet powyzszy przepis uzylam robiac tort snikers , dla mojej rodziny i znajomych to najlepsze ciasto, zawsze jak pytam jakie ciasto mam...

Ciasto robilam juz kilka razy, za kazdym razem sie udalo i smakowalo wszystkim gosciom i domownikom, raz nawet powyzszy przepis uzylam robiac tort snikers , dla mojej rodziny i znajomych to najlepsze ciasto, zawsze jak pytam jakie ciasto mam zrobic to slysze ''snikers''. faktycznie ciezko mase zrobic bo moze wyjsc jajecznica-trzeba pamietac by mieszkac i robic mase na wolnym ogniu a jak wyjda jakies grudki to mozna uzyc sitko by upewnic sie ze masa wyszla gladka i jednolita.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. malutka

Witam.właśnie upieklam powyższe ciasto i jestem zawiedziona. Biszkopty wyszły ok,gorzej z reszta. Masę zróbcie swoją najlepszą jaką potraficie bo trudno zanotować żółtka i nie zrobić jajecznicy. Przed przedłożenie nasaczcie biszkopty bo bez tego...

Witam.właśnie upieklam powyższe ciasto i jestem zawiedziona. Biszkopty wyszły ok,gorzej z reszta. Masę zróbcie swoją najlepszą jaką potraficie bo trudno zanotować żółtka i nie zrobić jajecznicy. Przed przedłożenie nasaczcie biszkopty bo bez tego ciasto staje w gardle. Nawet na zdjęciu wierzch odchodzi od biszkopty bo jest za suchy. Dużo pieke ciast ale to jest hmm ubogie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Wiolu masa jest smaczna i na pewno nie smakuje sztucznie.

  Załączniki
 
  1. Wiola

Witam czy ta masa smakuje jak te z tortów? U mnie nikt nie lubi tych mas tylko bitą śmietane ewentualnie masy na bazie budyniu,więc się upewniam czy to ta masa właśnie taka kremowa jakby sztuczna z tortów?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony