Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Sękacz

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.

Piekąc sękacz w warunkach domowych, musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o masę marcepanową, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać masę marcepanową, dla wzbogacenia smaku.

Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą lub lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i udekorowałam je polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  3. Mąkę pszenną wymieszać osobno ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach).
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
  5. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  7. Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4 minuty w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 minuty, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 10 warstw.
  9. Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
  11. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sękacz Sękacz Sękacz

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (39)

  1. Weronika

Witam, chciałabym upiec wersję bez marcepanu. Czy w takim razie mam go tylko pominąć, czy dodać innych składników inne ilości ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

Po prostu go pomiń.

  Załączniki
 
  1. Ada

Jak długo to ciasto/ciasteczka zachowuje świeżość? Jeśli zrobię jednego dnia wieczorem to na drugi dzień wieczorem nadal będzie tak samo smaczne?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ada

Tak. Ciasto długo zachowuje świeżość.

  Załączniki
 
  1. Angela

A gdzie dostanę cukier waniliowy?? Bo w sklepach sa tylko cukru waniLINowe niestety (nie ma nic wspólnego z wanilią) ;/

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angela

Możesz zrobić go sama. Przepis jest na stronie. Powoli na rynku polskim można również kupić prawdziwy cukier waniliowy np. firmy Kotanyi "cukier z prawdziwą wanilią".

  Załączniki
 
  1. Ilona

przepis super ... identycznie wszystko opisane jest ns stronie ewy wachowicz ... składniki opis itd..jakby ściągnięty

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ilona

Ilono dziękuję za uwagę. Rzeczywiście .. na stronie Pani Wachowicz rozpoznaje tekst, który sama napisałam ...
Jest oczywiście miło, jeśli ktoś wzorując się na przepisach innych podaje ich źródło. Bardzo często przepisy sa niestety kopiowane i...

Ilono dziękuję za uwagę. Rzeczywiście .. na stronie Pani Wachowicz rozpoznaje tekst, który sama napisałam ...
Jest oczywiście miło, jeśli ktoś wzorując się na przepisach innych podaje ich źródło. Bardzo często przepisy sa niestety kopiowane i umieszczane przez osoby prywatne, tylko z niewielkimi modyfikacjami (w tym przypadku jest wyrzucona tylko masa marcepanowa). Trudno tutaj dochodzić kto i jak. Nie będę się rozpisywać, bo temat jest obszerny zarówno z natury prawnej jak i ludzkiej.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Klaudia

A jeśli chce się dać zamiast marcepanu orzechy to taka sama ilość jak marcepanu? Trzeba wtedy zwiększyć ilość jakiegoś innego składnika?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Klaudio, z orzechami to już nie tak łatwo. Trzeba by było przerobić przepis. Nie można masy marcepanowej zamienić na orzechy. Można co najwyżej zmiejszyć ilość mąki i dodać zmielone orzechy.

  Załączniki
 
  1. Ela

czy zamiast masła może być margaryna?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Ela

Tak, może.

  Załączniki
 
  1. Ewelina Kierlik

Zamiast marcepanu ile dodać rumu???

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina Kierlik

Dodaj 3 łyżki rumu.Rum dodaj do masy po ubiciu masła z cukrem i żółtkami.

  Załączniki
 
  1. tsu

jest cudowny... zjadłam pół blachy, więcej nie wcisnę...

  Załączniki
 
  1. karolka

super przepis pyszne ciasto dziekuje

  Załączniki
 
  1. Cyprian

A może wiecie gdzie dostanę masę marcepanową czy będzie w lidlu albo w polo markecie ??

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony