Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Baranek wielkanocny

Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Baranek wielkanocny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 1 lat temu
    Baran jak się patrzy, upiekłam 2 do drugiego dodałam na czubku łyżeczki sodę oczyszczoną, wyszedł bardziej puszysty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Na jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Czytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Formę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis. Na początku byłam zdziwiona brakiem p.d.p, ale rośnie super. Upiekłam już trzy i to chyba nie koniec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 3 lat temu
    super polecam bardzo mi smakowało i całej rodzinie :-) ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Emko[/b] to nie od braku proszku do pieczenia wyszedł Ci zakalec. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć również bez proszku. Coś musiało pójść nie tak przy przygotowywaniu ciasta. Może składniki nie miały temperatury pokojowej, albo były za długo mieszane? Na większą formę możesz zwiększyć składniki i wydłużyć czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emka · 4 lat temu
    Witam!
    No właśnie ja odnośnie proszku do pieczenia. Robiłam baranka w foremce litrowej. Wszystko dałam tak jak w przepisie. Niestety baranek nie wyrósł. A w środku zakalec. Na drugi raz chyba dam ten proszek, samo ciasto jest pyszne. Na większą foremkę może jednak dać więcej składników proporcjonalnie? I dłużej piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 4 lat temu
    Wykorzystałam ten przepis w ubiegłym roku i bardzo się cieszę, że go sobie zapisałam, bo wyjątkowo się sprawdził. Mam półlitrową formę baranka, która składa się na pół, więc nie mam możliwości włożyć do niej więcej niż 250 ml ciasta. Ale to żaden problem, bo i tak zawsze robię więcej baranków i rozdaję rodzinie (a rośnie ładnie, więc spokojnie wypełnia formę). Przepis na to ciasto jest prosty, szybki i pyszny (musiałam sobie w zeszłym roku upiec baranka po świętach, bo te świąteczne zeszły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować :D).
    Bardzo dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 4 lat temu
    Super przepis!
    Baranek bardzo smaczny! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 lat temu
    pyszny!!! i wychodzi idealny nawet w foremce o pojemności 1 litra... polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 5 lat temu
    wyśmienity!!!!! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 6 lat temu
    Sprawdziłam i wyszedł super! Polecam przepis! Jednak odradzam wkładanie do nagrzanego pieca;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 6 lat temu
    Mam nadzieje że baranek na zdjęciu to ten upieczony przez ciebie ;-)
    Piekę i dam znać jak mi wyszło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Gosiu[/b] nie trzeba. Dla pewności sprawdziłam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 6 lat temu
    a proszku do pieczenia nie dodajemy?

Polub nas na ...

Początek strony