Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Baranek wielkanocny

Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Baranek wielkanocny

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Bernadeta

    Baran jak się patrzy, upiekłam 2 do drugiego dodałam na czubku łyżeczki sodę oczyszczoną, wyszedł bardziej puszysty :D

  • Kinga

    Na jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?

  • W odpowiedzi na: Kinga

    Na 0,7 litra, jest podane w przepisie, w pkt. 6.

  • Agata

    Czytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?

  • W odpowiedzi na: Agata

    Formę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.

  • Marzena

    Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis. Na początku byłam zdziwiona brakiem p.d.p, ale rośnie super. Upiekłam już trzy i to chyba nie koniec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.

  • agnieszka

    super polecam bardzo mi smakowało i całej rodzinie :-) ;-)

  • Joanna

    Emko to nie od braku proszku do pieczenia wyszedł Ci zakalec. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć również bez proszku. Coś musiało pójść nie tak przy przygotowywaniu ciasta. Może składniki nie miały temperatury pokojowej, albo były za długo mieszane? Na większą formę możesz zwiększyć składniki i wydłużyć czas pieczenia.

  • emka

    Witam!
    No właśnie ja odnośnie proszku do pieczenia. Robiłam baranka w foremce litrowej. Wszystko dałam tak jak w przepisie. Niestety baranek nie wyrósł. A w środku zakalec. Na drugi raz chyba dam ten proszek, samo ciasto jest pyszne. Na większą foremkę może jednak dać więcej składników proporcjonalnie? I dłużej piec?

  • Katarzyna

    Wykorzystałam ten przepis w ubiegłym roku i bardzo się cieszę, że go sobie zapisałam, bo wyjątkowo się sprawdził. Mam półlitrową formę baranka, która składa się na pół, więc nie mam możliwości włożyć do niej więcej niż 250 ml ciasta. Ale to żaden problem, bo i tak zawsze robię więcej baranków i rozdaję rodzinie (a rośnie ładnie, więc spokojnie wypełnia formę). Przepis na to ciasto jest prosty, szybki i pyszny (musiałam sobie w zeszłym roku upiec baranka po świętach, bo te świąteczne zeszły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować :D).
    Bardzo dziękuję!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony