Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

baranek wielkanocny czekoladowy

W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.

Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.

Joanna

Składniki:

  • 75g czekolady gorzkiej
  • 75g masła lub margaryny
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 migdały ze skórką
  • ewentualnie rodzynka

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
  5. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. (Piekłam 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  7. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  8. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.

Smacznego.

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 45 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowy baranek wielkanocny

czekoladowy baranek wielkanocny

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Joanna

Miłko jeden, góra dwa dni wcześniej.

  Załączniki
 
  1. miłka

Witam.Znów mam pytanie, ile wcześniej można upiec tego baranka,żeby był jadalny w święta, lub ciut po? planuje kilka takich w prezencie więc muszę mieć czas. a może lepsze byłoby inne ciasto? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Aneta

A gdzie można kupić taką formę, jaka jest najlepsza?

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Gdzie można kupić taką foremkę?

  Załączniki
 
  1. flusso

Jakie on ma pomysłowe uszka

  Załączniki
 
  1. wykrywacz smaku

Beee, beee baranek beczy i u nas ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy jeszcze świątecznie!

  Załączniki
 
  1. kass

Wspaniałych i Pogodnych Świąt!

  Załączniki
 
  1. majka

Jaki sliczny! Jak malowany )

Spokojnych i radosnych Swiat!

  Załączniki
 
  1. viridianka

Samych radosnych, kolorowych, rodzinnych chwil – Wesołego Alleluja!

  Załączniki
 
  1. Izaa

baranek jest prześliczny.....Wesołych świąt i mokrego dyngusa...

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony