Czekoladowy baranek wielkanocny

W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.
Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.
Joanna
Składniki:
- 75g czekolady gorzkiej
- 75g masła lub margaryny
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 2 migdały ze skórką
- ewentualnie rodzynka
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać chłodną czekoladę.
- Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. (Piekłam 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem).
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35- 45 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.