Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)

Szybkie i bardzo proste ciasto z cukinią. Ciasto jest wilgotne i mega smaczne. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz zwykłego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 175 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 3 łyżki ksylitolu lub stewii
  • 40 g posiekanych, dowolnych orzechów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 jajka (rozmiar M) lub 2 jajka (rozmiar L)

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu (lub zwykłego)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przełożyć zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i połowę posiekanych orzechów. Wymieszać łyżką.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Możecie zetrzeć cukinię również na grube wiórki, ale wtedy ciasto nie będzie tak bardzo soczyste. Jak wolicie).
  4. Masło (lub olej kokosowy) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Wlać do miski. Dodać jajka i startą cukinię. Wymieszać łyżką.

2

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  3. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  4. Przygotować lukier: Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
  5. Lukier rozprowadzić na cieście i posypać resztą posiekanych orzechów.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru) Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru) Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony