Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
1 Komentarz
Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru

Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 45 g mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g ksylitolu (lub cukru)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką np. ryżową). Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do miski z mąkami dodać ksylitol (lub cukier), skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 miesięcy temu
    Zrobilam tę babkę i wyszła super. Nie miałam mąki kokosowej i dałam ryżową. Przepis wylądował w zeszycie
    Natalia

Polub nas na ...

Początek strony