Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno z pyszną truskawkową masą twarogową i biszkoptami na spodzie. Sernik jest lekki, piankowy, mocno truskawkowy w smaku i łatwy do przygotowania.

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • niecała 1 łyżka cukru pudru
  • kilka świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  4. Do miski przełożyć twaróg, truskawki, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
  5. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  7. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc, aby całkowicie stężała.
  8. Następnie oddzielić ciasto nożem od formy i ściągnąć obręcz tortownicy.
  9. Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania niecałą łyżkę cukru pudru.
  10. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na brzegu ciasta. Udekorować połówkami truskawek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony