Rolada kokosowa na herbatnikach


Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 225g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- sok z cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 130g herbatników
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
- Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
- Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
- Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
- Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.