Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Rolada kokosowa na herbatnikach

Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 225g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 130g herbatników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
  2. Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  3. Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
  4. Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
  5. Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.

2

  1. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
  2. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.

Czas:

Czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Rolada kokosowa na herbatnikach

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam i czekam aż się wszystko zwiąże też nie mogę się doczekać aż przekroje i zobaczę efekty na żywo!!! Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majaa · 3 lat temu
    Właśnie się chłodzi nie mogę się doczekać efektu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 lat temu
    Mam zamiar "upiec" tę rolade. Ile kawałków wychodzi z tej proporcji? Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marltop · 4 lat temu
    Rolada rewelacyjna, napewno zrobię jeszcze raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Mako[/b] konieczny nie jest, ale nadaje masie orzeźwiającego smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maka · 5 lat temu
    Czy sok z cytryny jest konieczny?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Czy zamiast wody można użyć mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuza · 6 lat temu
    Jak dla mnie troche za słodki ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina · 6 lat temu
    ciasto jest przepyszne ja z koleżanką zrobiłyśmy to na biszkopcie - REWELACYJNE !! polecam naprawde warto :)) :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Rolada przepyszna na pewno do przepisu wrócę bo warto.Polecam wszystkim i dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Raisa[/b] dobry pomysł. Będzie jeszcze ładniej wyglądać :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    raisa · 7 lat temu
    ja jeszcze robię w środku "oko" ze stężonej galaretki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lolaa2 · 8 lat temu
    super deser, robilam kiedys cos podobnego i najbardziej podoba mi sie cytrynowa nuta tego ciasta, chyba bede musiala znowu "upiec" :P

Polub nas na ...

Początek strony