Tort łoś

Tort w kształcie głowy łosia. Łoś to ulubiony od urodzenia pluszak mojego syna. Skończył już 13 lat, a łosia nadal lubi. Choć łoś to już staruszek i nie wygląda najlepiej po wielu praniach, to może przejdzie w spadku na moje wnuki :). Tort może wygląda na skomplikowany, ale zrobiłam go ze zwykłego, okrągłego tortu. Składa się z czekoladowych blatów, przełożonych kremem oreo i dżemem jagodowym. Pokryty jest masą czekoladową, a dekoracja zrobiona jest z okruszków ciasta, startej czekolady i marcepanu.

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 140 g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75 g masła
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

  • ok. 125 ml czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

Krem oreo:

  • 250 g mascarpone, zimnego
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80 g ciasteczek oreo

Masa czekoladowa:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 130 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu np. jagodowego, z czarnej porzeczki, z owoców leśnych, malinowego
  • trochę gorzkiej czekolady (max. 50g)
  • kawałek masy marcepanowej (max. 40g)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo chłodną kuwerturę.
  5. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy czekoladowej, na to wyłożyć pianę z białek i trzepaczką delikatnie połączyć.
  6. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Ściąć nożem nierówną, przypieczoną warstwę ciasta z góry i pokruszyć ją do miseczki. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  8. Przygotować poncz: Zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić.
  9. Przygotować krem oreo: Całe ciasteczka Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze/ blenderem lub przełożyć na woreczka do mrożenia i pokruszyć np. wałkiem. Odstawić na bok.
  10. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru. Wyłączyć mikser, dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać szpatułką.
  11. Na paterze ułożyć dolny blat czekoladowy, nasączyć częścią ponczu i rozsmarować dżem, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Wyłożyć połowę kremu oreo. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Rozłożyć resztę kremu oreo i przykryć górnym blatem. Nasączyć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  12. W tym czasie przygotować szablon. Na papierze do pieczenia położyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, narysować koło i je wyciąć. Naszkicować głowę łosia i ją wyciąć. Lewy skrawek papieru to szablon rogu, a z prawego skrawka wyciąć szablon drugiego rogu i uszu. (Patrz zdjęcia).

2

3

  1. Na schłodzonym torcie położyć szablon głowy i wyciąć ją ostrym nożem.

4

  1. Głowę ułożyć na desce (u mnie o wymiarach 30x 40cm). Ułożyć lewy róg (pozostała lewa część ciasta). Z prawej, odciętej części wyciąć drugi róg i uszy. (Uszy są małe, a wysokie. Najlepiej położyć je na razie na płasko na talerzu i wstawić do lodówki). Drugi róg ułożyć na desce. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
  2. Przygotować masę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę.
  3. Masą obłożyć głowę i rogi. Uszy wyciągnąć z lodówki i posmarować masą. (Najpierw posmarowałam je na talerzu, a następnie ostrożnie wzięłam w rękę i posmarowałam pozostałe strony). Uszy ułożyć na desce, doklejając je do głowy.

5

  1. Od razu miękką masę należy udekorować. Rogi posypać okruszkami odłożonego ciasta.
  2. Głowę i uszy oprószyć startą na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) czekoladą. (Ścierałam czekoladę bezpośrednio na ciasto).
  3. Oczy, buzię i nos uformować z masy marcepanowej. (Kakaową masę marcepanową otrzymamy przez zagniecenie marcepanu z kakao). Poszczególne części ułożyć na torcie.
  4. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc, aby masa stwardniała.

Uwaga:

  • Ciasto czekoladowe można przygotować dzień wcześniej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort łoś Tort łoś Tort łośTort łoś

Powiązane przepisy