Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek. Faworki są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%,  ale ja daję zawsze spirytus)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

02

03

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki

Faworki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Madzia

    Faworki super dziękuje za przepis! :)

  • Gość - Patrycja

    Faworki wyszły pyszne !!! Dziekuje :*

  • Gość - Kamila

    Witam właśnie skończyłam robić faworki z przepisu wyszły kruche i pyszne zajęło mi to jakieś 1.5h naprawdę super przepis pozdrawiam

  • Gość - Aga

    wyśmienite, właśnie kończę ale ciasto zamiast ubijać wałkowałam składałam wałkowała i tak kilka razy

  • Gość - Magda

    Pani Joanno przepis wyszedł doskonale bardzo dziękuje. ;-) :-) Lecz mam pytanie co zrobić by dłużej utrzymały świeżość?

  • Gość - Joanna

    Moniko spróbuj rozwałkować ciasto jeszcze cieniej.

  • Gość - Monika

    Dzień dobry
    Właśnie zrobiłam faworki z podanego przepisu i nie są w ogóle kruche. Próbowałam i na większym i na mniejszym ogniu, cały czas wychodzą ciastowate. I tu pojawia sie moje pytanie co ogłam zrobić źle? I czy da sie jakoś uratować drugą połowe faworków, które są jeszcze nie usmażone?

  • Gość - Kamila

    Witam, zrobiłam faworki, wyszły pyszne lecz nie kruche. Nie wiem czy coś pomyliłam, zrobiłam źle. Ale na pierwszy mój raz jestem zadowolona, na pewno użyję tego przepisu jeszcze nie raz :)

  • Gość - Majka

    super przepis- dzięki wielkie! faworki wyśmienite!wyszło mi 5 wielkich talerzy :D

  • Gość - Magda

    Przepis swietny szybko i latwo! :P :) :) :)
    Co prawda zabraklo mi troszke smietany ale dodalam 2 lyzki serka waniliowego co dodalo kruchosci i smaku ciasteczek :)
    Wszystko zajelo mi nie cale 1,5 h :) polecam !
    Pozdrawiam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony