Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Anka

    Pączki rewelacja! Przepis banalnie prosty, nie miałam jedynie odpowiednio dużej gwiazdki, więc pączki nie wyszły tak idealne jak Twoje, ale to nie przeszkodziło mojemu facetowi dosłownie pożreć wszystkie! Zrobiłam mu niespodziankę do pracy i był zachwycony! Dziękuję za Twoje przepisy, wszystko zawsze wychodzi super!

  • mysza

    Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam gniazdka i nawet nie zdawałam sobie sprawy że przepis jest taki prosty. Wyszły cydowne i przepyszne!!! Nawet nie doczekały się jutra a zamiar był taki że na tłusty czwartek coś zostanie. Jutro kolejna partia i mam nadzieję że będzie tak samo udana jak dzisiejsza. Dziękuję

  • Ola

    Wczoraj wieczorem zrobiłam parzone i wyszły rewelacyjne. Dziękuję za ten prosty przepis.

  • Diana

    Dlaczego ciasto mi wyszlo takie rzadkie?? Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... I bardzo nasiaklo olejem, a rozgrzany byl tak jak trzeba.. Ktos mi odpowie??

  • Gosia

    Przepyszne !!! I okazało się, że ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie! :-)

  • julia

    dzisiaj robię.....zobaczymy moje zdolności kulinarne:):):)

  • natalia

    Dzisiaj robilam. Pyszne ;)

  • Monika

    Usmażyłam, używając mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast masła - margaryna. I powiem Wam - niebo w gębie! wyszły przepyszne, dobre zarówno w lukrze jak i bez :), wg rodzinki lepsze niż faworki a łatwiejsze w zrobieniu. Polecam przepis!

  • Domi w kuchni

    Zdjęcia piękne, ale bardziej ujął mnie smak pączków - są rewelacyjne! Mięciutkie i wilgotne, ale z zewnątrz mają tę swoją chrupiącą warstewkę, no i ten chrupiący lukier (troszkę zrobiłam lukier po swojemu, w cieście nie zmieniłam nawet grama wody). No rewelacja :)

  • Izabela

    Faktycznie, temperatura za niska, chociaż ustawiłam jak w przepisie, 175C. Tym razem dałam 190 i wyszły idealne. Dziękuję i pozdrawiam!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony