Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Krzysiek

    Przepis rewelacja, chociaż musiałem dodać troszkę więcej mąki, bo przy tych proporcjach ciasto było klejące, więcej mąki i było super, naprawdę pyszne :) POLECAM

  • Gość - BEATA

    Wybierając ten przepis sugerowałam się komentarzami i muszę przyznać że oponki wyszły REWELACYJNE !!! zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. POLECAM PYCHOTKA !!!!!!!

  • Gość - zoltan

    jak nie masz pojęcia, to sie nie wypowiadaj. Spirytus dodajemy, żeby ciasto nie wchłanialo tłuszczu podczas smażenia.


    Problem w tym, ze alkohol paruje w okolo 80 stopniach wiec jaki sens go dodawac.

  • Gość - Izolda

    Świetny przepis, oponki puszyste i bardzo smaczne. Polecam łasuchom :)

  • Gość - Monika

    Mnie zawsze wychodzą duże i puszyste i wszyscy się zajadają. Bardzo dziękuje ;)

  • Gość - Renata

    Ja też dołączę do grona tych którym się nie udały, nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii skoro oponki są klejące a nie puszyste

  • Gość - Iwona

    Ja rowniez ,chcialam podziekowac za przepis faktycznie oponki rewelacja...bylam przeciwna dawania octu ale za namowa mamy dałysmy pychota puszyste Pozdrawiam :lol:

  • Gość - Joanna

    Danka tak.

  • Gość - danka

    kwaśna śmietana czyli zwykła 18% ?

  • Gość - Joanna

    Oponki pychota! Robiłam już nie raz i z innych przepisów wychodziły gumowate a te są mięciutkie i delikatnie chrupiące:)
    Przyznam, ze 1 raz wystawiam komentarz do przepisu choć już wielokrotnie korzystałam z przepisów zamieszczonych w internecie. Widocznie oponki zrobiły furowe MNIAM MNIAM MNIAM :):):)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony