Oponki serowe

569 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Przepychotka !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mich · 4 lat temu
    Swietny przepis, moje w drobnym cukrze z cynamonem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Dziś zrobiłam są przepyszne😚☺😊bardzo dziękuje za przepis😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Kulki są najlepsze!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Super przepis, wyszły pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Rewelacja. Chyba najlepsze oponki jakie jadłam.
    Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Czy na pewno należy dodać spirytusu do oleju. Jak się rozgrzewam zaczął "strzelać", bulgotac....mialam wrażenie że zaraz wybuchnie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabina · 4 lat temu
      Spirytus dodaje się do zimnego oleju
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Super wyszly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mija · 4 lat temu
    Czy zamiast spirytusu mogę dać ocet do ciasta??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina Turecka · 4 lat temu
      Oczywiście 😉
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariola · 4 lat temu
        Spirytus do zimnego oleju czy do oponek?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Sabi · 4 lat temu
          Do zimnego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ziółko · 4 lat temu
    a czy na następny dzień też są dobre??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natix · 4 lat temu
      Raczej nie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Te oponki są obłędne! Najlepsze jakie robiłam dziękuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lisek · 4 lat temu
    Czy konieczne jest dodanie spirytusu do oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Witam. W jakim celu ten spirytus do oleju? Przepis wyglada interesujaco, jednak obawiam się, że wkradły się drobne błedy. Do ciasta dodaje się spirytus ni ocet (zbyt mała zawartość alkoholu)w ostateczności wódkę, ponieważ alkohol nie pozwala na wchłanianie się tłuszczu podczas smażenia. A już tego spirytusu z olejem to zupelnie nie rozumiem..... z takiego samego przepisu robię pączki serowe i nie ma tam ani słowa o occie w cieście ani sporytusie w oleju. Dodawaje jakiegokolwiek płynu do oleju jest bardzo niebezpieczne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ola · 4 lat temu
      pewnie chodzi o dodanie spirytusu do ciasta, ja osobiście tego nie stosuję, do pączków również nie dodaję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabi · 4 lat temu
      Spirytus dodaje się do oleju po to, że y oponki piły mniej oleju i nie były takie tłuste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Właśnie upiekłam -Pyszne !!! Super przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    No matko boska!!! Dodałam spirytusu do oleju i nie, nie pryska, chlapie, leje się na całą kuchnię! Ta, dodałam do zimnego oleju i jak to ma działać?!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 4 lat temu
      Ten sporytus powinno dodać się do ciasta zamiast octu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Czy można upiec je w piekarniku? Wiem że nie będą już takie smaczne, ale może ktoś już próbował?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aaaaa · 4 lat temu
      Upiekłam w piekarniku, nie są złe ale chyba za długo piekłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Super przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Witam czy zamiast octu spirytusowego mogę użyć ofert jabłkowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      Spirytus,nie ocet
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 4 lat temu
      Zwykle dodaje się spirytus, alkohol powoduje, że nie nasiąkają tluszczem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Faworki juz robilam z tej strony teraz biore sie za oponki 🙂🙂