Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Witam. W jakim celu ten spirytus do oleju? Przepis wyglada interesujaco, jednak obawiam się, że wkradły się drobne błedy. Do ciasta dodaje się spirytus ni ocet (zbyt mała zawartość alkoholu)w ostateczności wódkę, ponieważ alkohol nie pozwala na wchłanianie się tłuszczu podczas smażenia. A już tego spirytusu z olejem to zupelnie nie rozumiem..... z takiego samego przepisu robię pączki serowe i nie ma tam ani słowa o occie w cieście ani sporytusie w oleju. Dodawaje jakiegokolwiek płynu do oleju jest bardzo niebezpieczne