Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe