Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 250g cukru pudru
  • marcepanowe marchewki (przepis tutaj)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
  2. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony