Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto marchewkowe

Lekkie ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Przy przygotowaniu nie powinno sprawić problemu. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotowanie "Marcepanowych marchewek". Dodadzą cieście uroku.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g miękkiego masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g pokrojonych drobno migdałów
  • 250g cukru pudru
  • do zrobienia marchewek: 200g masy marcepanowej; 50g cukru pudru; barwnik spożywczy: czerwony, żółty i zielony.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny.
  2. Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na gładką masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać w osobnej miseczce. Dodać do masy jajecznej. Kolejno dodać marchewki i pokrojone migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. 250g cukru pudru wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
  7. Ewentualnie udekorować ciasto marcepanowymi marchewkami.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja): 380 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 40g

Ciasto marchewkowe

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Anna

    Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest zbite, kluchowate. Ogólnie ciacho w smaku cudowne (mąż zachwycony mimo jego konsystencji :) Pozdrawiam!

  • Gość - Joanna

    Marto możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.

  • Gość - Marta

    Czy można czymś zastąpić sok z cytryny? Niestety jestem uczulona na cytrusy, a marzy mi się takie ciasto...

  • Gość - Janisia

    Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym :) To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja :) (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis :)

  • Gość - Joanna

    deeba I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny :) but I hope it's better than nothing :)
    Hope you enjoy my website!

  • Gość - Izaa

    ślicznie wygląda to ciasto...;)

  • Gość - deeba

    Love it! Do you have a translation in English.

  • Gość - ewena

    Bardzo mi się podoba ten przepis:)

Kuchnia-Domowa.pl

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastk...
Tort wygląda naprawde apetycznie. Mogło by być więcej m&m's i dwa rzędy kit...
Ciasto wyszło wyśmienicie Przepyszne! Fantastyczny przepis
Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super ...
Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?
Początek strony