Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to za dużo na raz, to można go spokojnie zamrozić.  

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

  • 6 białek
  • 500g maku
  • 250g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.

Smacznego Smile.

Przepis z blogu: Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

02

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Rosi możesz zrobić roladę makową na biszkopcie, tylko masa makowa powinna być już taka co nie wymaga pieczenia ;-)

  • Gość - Klaudia Walkow

    Dzien dobry :)
    czy nadawalo by sie ciasto biszkoptowe do rolady makowej?
    czy bylo by za suche?
    dziekuje za pomoc :)

  • Gość - Norbert

    robię kolejny raz. pycha. taki powinien być makowiec :)

  • Gość - Zuzia

    Witam, przepis super wyszły mi 3 pyszne makowce.Pierwszy raz idealne. Pozdrawiam serdecznie

  • Gość - Paulina

    Ile dodać suchych drożdży?? jedna torebka starczy jak jest masa netto 7 g.??

  • Gość - Sandra

    Witam
    robie dzis pani przepis i chcialabym sie zapytac ile bialek musze dodac jesli mam juz mase makowa kupiona z bakaliami ??
    bo widzialam wczesniejszy komentarz i tam pani pisala dwa bialka a w przepisie jest ich 6, czy dodac je do masy normalnie??
    z gory dziekuje :)

  • Gość - Dorota

    to ciasto to wyszlo zadkie nie nadaje sie wcale do walkowania wogole!!!

  • Gość - gosia

    Bardzo dziekuje za wspanialy przepis. Pierwszy raz robilam makowca. 3 duze piekne i smaczne makowce udaly sie. Maz i synowie uradowani!

  • Gość - Joanna

    Anno tylko białka. Chyba, że będzie za mało słodkie to jeszcze trochę cukru.

  • Gość - Anna

    witam, jeśli mam gotową masę makową z bakaliami to coś po za dwoma białkami mam jeszcze dodać? chodzi mi o margarynę, cukier i olejek migdałowy. Jutro będę robiła pierwszy raz makowca i boję się że coś źle zrobię ;)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony