Zawijaniec orzechowo- makowy
Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia makowego. Zamiast suszonych moreli można dodać śliwki kalifornijskie. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej "soczysta".
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie makowe:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g niesolonych orzechów nerkowca lub migdałów
- 100 g suszonych moreli lub śliwek kalifornijskich bez pestek
- 250 g masy makowej (kupnej)
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować nadzienie makowe: Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.
- Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50cm. Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście i rozsmarować, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
- Rozcięte połówki zapleść ze sobą, przekładając je na przemian jak warkocz i nadzieniem do góry. Zawijańca ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Końce ciasta podwinąć pod spód. Ciasto odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Rezepte pur".
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.