Zawijaniec orzechowo- makowy

Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia makowego. Zamiast suszonych moreli można dodać śliwki kalifornijskie. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej "soczysta".

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie makowe:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g niesolonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 100 g suszonych moreli lub śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 250 g masy makowej (kupnej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. W międzyczasie przygotować nadzienie makowe: Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.

3

  1. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50cm. Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście i rozsmarować, pozostawiając odstęp od brzegów.

4

  1. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.

5

6

  1. Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.

7

  1. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, przekładając je na przemian jak warkocz i nadzieniem do góry. Zawijańca ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Końce ciasta podwinąć pod spód. Ciasto odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

8

  1. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

9

Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Rezepte pur".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zawijaniec orzechowo- makowy Zawijaniec orzechowo- makowy