Strona Główna Drożdżowe Babka drożdżowa z kruszonką
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka drożdżowa z kruszonką Drukuj Email
poniedziałek, 21 maja 2012 10:39

Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Na dole strony podaję również przepis dla posiadaczy Thermomixu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).

02

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200g mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  2. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
  4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez parę sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją robi, że ja robię ją ręcznie;))
  5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #19 ryfka 2014-09-17 22:09
Świetny przepis na klasyczne ciasto drożdżowe :) Od kilku miesięcy uczę się piec na drożdżach i testuję nowe przepisy, takiej drożdżowki brakowało w mojej kolekcji. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #18 Joanna 2014-09-17 20:36
Basiu ja zawsze trzymam się tej reguły: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
Cytować
 
 
0 #17 Basia 2014-09-17 12:05
Czy można dodać zamiast świeżych drożdzy - suszone, instant? jak tak to w jakiej proporcji? :)
Cytować
 
 
-1 #16 KasiaG 2014-04-17 15:15
Wyszlo rewelacyjne! Jeszcze bylo cieple, a juz nie bylo polowy! Zrobilam bez rodzynek, a reszte zgodnie z Twoim przepisem -wyroslo olbrzymie. W polowie pieczenia przykrylam folia, bo by sie spalilo. Kolor - przepiekny i skorki, i srodek. A jaka proporcja powinna byc dla foremki 'babka z kominem'?
Cytować
 
 
+2 #15 Joanna 2014-04-17 08:31
Kasiu 50g według mnie w zupełności wystarczy. Dodatkowo w cieście są rodzynki i do tego słodka kruszonka. Ilość cukru to kwestia gustu, możesz dać więcej. Jajka idą całe, a szczyptę soli możesz pominąć.
Cytować
 
 
-2 #14 KasiaG 2014-04-17 07:57
Witam, przepis wyglada fajnie, ale zanim sie do niego zabiore, to chcialam sie upewnic czy nie ma bledu w ilosci cukru - 50 g to jest dosyc malo. Przepis, z ktorego do tej pory korzystalam mial pol szklanki czyli ok. 125 gram. I jeszcze jedno czy do ciasta 'ida' cale jajka (zoltko z bialkiem)? A no i ostatnie pytanie: czy sol jest konieczna? Ostatnio jak dodalam (ale pewnie wiecej niz szczypte) to wyszly mi nie buleczki a narzedzia zbrodni twardsze od kamienia :)
Cytować
 
 
0 #13 Joanna L. 2014-03-25 17:18
Pani Joasiu. Chciałam bardzo serdecznie podziękować za ten przepis oraz wskazówki, jak postępować przy cieście drożdżowy. Wczoraj upiekłam babkę i była ona moim pierwszym ciastem drożdżowym. Wyszła fantastycznie i co najważniejsze pysznie:) Cieszę się, że znalazłam Pani stronę. Będę tutaj częstym gościem.
Cytować
 
 
0 #12 Kasia 2014-03-20 18:10
Ciasto robiłam już dwa razy i moim zdaniem jest przepyszne :) i mówi to osoba, która robiła ciasto dorżdżowe pierwszy raz w życiu a na dodatek do tej pory zawsze mówiłam, że nie lubie ciast drożdżowych.. coś mi w nich przeszkadało, a w tym tego nie ma. :) zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinę, co nadało ciastu jeszcze lepszy smak. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Cytować
 
 
0 #11 Kasiaa 2013-11-06 12:34
Właśnie upiekłam, bez rodzynek za to z syropem z buraków cukrowych zamiast cukru. Wyszły dwie mniejsze babki, obie miękkie i puszyste mmmniam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
Cytować
 
 
+1 #10 Monika8507 2013-06-01 14:38
Pychotka! właśnie ją konsumujemy:)wyszła taka piękna i idealna :roll: kruszonka jest słodka i pyszna a babka puszysta.Zrobiłam ją dosłownie w chwile, wszystkie składniki miałam w domu, drożdże nie były pierwszej świeżości a i tak pięknie urosła :lol: Dziękuję za kolejny trafiony przepis i polecam!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl