Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Na dole strony podaję również przepis dla posiadaczy Thermomixu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).

02

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200g mleka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  2. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
  4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez parę sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją robi, że ja robię ją ręcznie;))
  5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Moniu myślę, że forma z kominkiem o średnicy 24cm będzie odpowiednia. Ciasto po przełożeniu do formy powinno sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości.

  • Gość - Monia

    Joanno, a jaka wielkość formy do babek jest potrzebna do tych proporcji ciasta?

  • Gość - Asia

    Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe. Udało się :) Babka pyszna :)

  • Gość - Patrycja

    Po raz pierwszy jakieś dwa miesiące temu upiekłam to ciasto! I wyszło. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto pyszne.

    A dziś poleciłam przepis jak i całą stronę na swoim blogu.

  • Gość - horatius

    Po raz pierwszy w dość długim już życiu upiekłem ciasto drożdżowe. Skorzystałem z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. Wielkie dzięki. W ramach rewanżu prześlę przepis na piernik świąteczny.
    Serdecznie pozdrawiam

  • Gość - E.

    Niestety dwa razy próbowałem i środek mi się zapada :( Może coś źle robię.

  • Gość - patrycja

    To znowu ja chcialam tylko dodac ze upieklam juz 2 takie babki i trzecia jest w trakcie pieczenia uwazam ze jest tak prosta ze kazdemu wyjdzie jeszcze raz dziekuje.

  • Gość - patrycja

    Babka rewelacyjna wyrosla dos wysoka i pyszna. Pod koniec pieczenia nakrlam papierem zeby sie nie spiekla i dodalam rabarbar. W koncu sie udalo drozdżowe ciasto a mialam z tym problem. Dziekuje za przepis

  • Gość - Kamyczek17

    Wspaniała babka! Mąż zjadł już pół blachy i każe mi robić następną :lol:
    Pani przepisy są fantastyczne i z przyjemnością piekę, można powiedzieć, że stało się to moją małą obsesją :P
    I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu miałam dwie lewe ręce :oops:

  • Gość - ryfka

    Świetny przepis na klasyczne ciasto drożdżowe :) Od kilku miesięcy uczę się piec na drożdżach i testuję nowe przepisy, takiej drożdżowki brakowało w mojej kolekcji. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony