Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Okrągła chałka

Nic by nie było szczególnego w tej chałce, gdyby nie jest kształt. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam sama taką zapleść. Przy dobrym opisie wcale nie jest trudna do zrobienia. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a kolejno przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, zwyczajna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
  3. Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15min.

02

  1. Kolejno uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40cm każdy).

03

  1. Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.

04

  1. Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.

05

  1. W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).

06

  1. Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.

07

  1. Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
  2. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30min, aby jeszcze podrosła.

08

  1. Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. (Po 30min. przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 -2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Okrągła chałka

Okrągła chałka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Monika Zielińska

    Chałkę robiłam już kilka razy - przepis jest fantastyczny i ważne, że pokazała Pani na zdjęciach sposób zaplatania bo bez tego pewnie byłoby mi ciężko :)

    Raz tylko najprawdopodobniej zaplotłam zbyt ciasno i wszystko po wyrośnięciu w piecu mi się rozjechało. Co wcale nie przeszkodziło w tym, aby ją ze smakiem zjeść, ale na pokazywanie się nie nadawała niestety :)

  • Tatiana

    Chałka wychodzi wspaniała. Absolutnie rewelacyjny przepis, bardzo dobrze rozpisany. Ciesze się, że znalazłam tak dobrą stronę. Z całą pewnością nie skończy się tylko na tym przepisie. Będę tu częstym gościem. Pozdrawiam serdecznie.

  • Joanna

    Aniu Gdy wyrobisz ciasto, dodać rodzynki i wyrób ponownie ciasto.

  • Ania

    Przyznaję sie bez bicia, pieke dużo ale z tymi drożdżowymi to mi średnio wychodzi-wyjątkiem była "prosta drożdżówka" z Twojego przepisu Joanno, która wyszła super i smakowała. Więc zadam pewnie banalne dla Was pytanie, czy do tego przepisu można dodać uwielbiane przez moją córke rodzynki? Jeśli nie zaszkodzi to w niczym to w jakim momencie powinnam je dodać? Pozdrawiam!

  • Jadwiga

    przepis wypróbowałam jest rewelacyjny,
    dziękuję
    Jadwiga

  • Linduchaa

    Chałkę zrobiłam dokładnie według przepisu, tylko zamiast cukrem posypałam kruszonką którą uwielbiam.;) Wyśmienity wypiek, dziękuję;))))

  • Sandra

    Nawet nie spodziewałam się, że ta chałka może być taka pyszna. Na pewno nie zrobiłam jej po raz ostatni. Jestem zachwycona :)

  • anima vilis

    Upiekłem ta chałke,naprawde jest super.mało pracy,a efekt wzrokowy i smakowy jest w 100% zadowalajacy.Dzieciaki wcinaja az im sie uszy trzesa,nie wspominajac o zonie.Dziekuje za przepis.

  • Gosia

    Ta chałka jest absolutnie pyszna. Długo szukałam przepisu właśnie na taką chałkę. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekko słodkie. Rewelacja. Z tej ilości składników zrobiłam 4 mniejsze chałki, każda w innym kształcie, bo dzieci mi pomagały, ale wszystkie tak samo piękne. Zamiast skórki z cytryny dałam pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
    Sposób zaplatania na okrągło bardzo mi się spodobał. Pięknie to wychodzi. Dziękuję za ten przepis, będę do niego często wracała.

  • kass

    Kass jasne, że możesz :lol: Tą chałkę też znalazłam na necie, tylko podaję zawsze linka skąd biorę ;-) A tak apropos to twarda jesteś z tą dietą ;-)

    Jestem :)) ... ale piekę dla reszty rodziny, niech się tuczą:)))
    Dziekuję i pozdrawiam:)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony