Strona Główna Biszkoptowe Tort truskawkowy z mascarpone
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort truskawkowy z mascarpone Drukuj Email
środa, 07 lipca 2010 11:09

Tort truskawkowy z mascarpone

Leciutki torcik, prosty i bardzo smaczny. Mięciutki biszkopt przełożony jest delikatną masą truskawkową zrobioną na serze mascarpone. Górę tortu zalałam galaretką truskawkową. Można również zrezygnować z galaretki i ułożyć same owoce na górze lub dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarożku śmietankowego lub twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka (dałam Quark)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30%
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo 4 łyżki wody. Dalej miksując dodać stopniowo 125g cukru. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 150°C. Ostudzić.
  4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  5. Mascarpone, twaróg, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 75g cukru wymieszać.
  6. 250g truskawek odszypułkować, umyć i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. 250g śmietany ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  10. Wokół dolnego krążka zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
  11. Dolny biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę masy.
  12. Ciasto wstawić na 3- 4 godz. do lodówki.
  13. Resztę truskawek odszypułkować i umyć. Ułożyć na górze ciasta.
  14. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.
 

Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze