Strona Główna Biszkoptowe Tort truskawkowy z mascarpone
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort truskawkowy z mascarpone Drukuj Email
środa, 07 lipca 2010 11:09

Tort truskawkowy z mascarpone

Leciutki torcik, prosty i bardzo smaczny. Mięciutki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.

Smacznego.
 

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #36 Joanna 2015-12-01 01:07
Beato trzeba by było je rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym z soku. Jednak one nie będą ładne i ja zrezygnowałabym z nich i dała samą galaretkę na wierzch.
Cytować
 
 
+1 #35 Beata 2015-12-01 00:50
Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają. Zastanawiam się, czy należy je rozmrozić przed zalaniem galaretką czy też nie?
Cytować
 
 
+1 #34 Joanna 2015-10-14 22:17
Sylwio 4 łyżki wody.
Cytować
 
 
0 #33 Sylwia 2015-10-14 22:10
Witam serdecznie.ile lyzeczek wody na 4 plaskie lyzeczki zelatyny ?
Cytować
 
 
+1 #32 Joanna 2014-11-03 22:48
Tomaszu część mąki pszennej możesz zastąpić kakao.
Cytować
 
 
0 #31 Tomasz 2014-11-03 21:27
Witam mam zapytanie a jak zrobić by ciasto było czekoladowe albo chociaż kakaowe i ciemne zabarwic je podczas wyrabiania kakaem dodać czegoś ?? czy na ciemne, czekoladowe ciasto jest zupełnie inny przepis ??
Cytować
 
 
+1 #30 Joanna 2014-05-20 08:22
Ulo poncz nie wydaje mi się tutaj konieczny, ale oczywiście możesz go delikatnie nasączyć.
Cytować
 
 
0 #29 ula 2014-05-19 16:07
czy biszkopt nie będzie suchy? nie trzeba go nasączyć troszkę?
Cytować
 
 
+1 #28 Joanna 2014-05-08 11:52
Moniko tak, możesz.
Cytować
 
 
0 #27 Monika8507 2014-05-08 09:12
Joanno mam 500 g serka mascarpone i szukam przepisu zeby go zużyć. Czy można w tej masie serek śmietankowy zastąpić samym mascarpone? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+