Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym i amarantusem


Zdrowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i amarantusem ekspandowanym. Batony są bez glutenu, laktozy, cukru, jajek, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przekąskę. Ich wada jest taka, że szybko miękną i nie można ich zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyciągnąć potrzebną ilość z lodówki i serwować od razu.
Składniki:
- 150 g masła orzechowego (bez kawałków i bez dodatku cukru)
- 3 łyżki kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
- 30 g amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania:
- Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Olej kokosowy, masło orzechowe i ksylitol (lub cukier) przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Miskę ściągnąć z pieca i wmieszać łyżką kakao. Dodać amarantusa i wymieszać.
- Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej do stwardnienia.
- Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.