Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

karmelki

Słodkie, karmelowe pralinki rozpuszczające się w ustach. Są ciągnące, przyklejające się do zębów i podniebienia ;) Gotowane dłużej będą półkruche.

Najważniejszą rolę przy ich przygotowywaniu odgrywa czas gotowania. Ważne jest, aby masę karmelową gotować tak długo, aż zrobi się gęsta i ściemnieje. W przeciwnym wypadku masa nawet po schłodzeniu będzie za rzadka i karmelki nie będą trzymać kształtu. Poniżej w przepisie znajdziecie porady jak sprawdzić, czy masa ma odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • 250g cukru
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła
  • 50g płynnego, jasnego miodu
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Do garnka wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować.
  3. Dalej gotować na średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje, zrobi się karmelowa. (To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu. Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka, za miękka).

2

  1. 2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. (Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia).
  2. Cukierki przechowywać w lodówce (poukładane w odstępach, aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki,  zawinięte w celofan lub papierek woskowany).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

karmelki

karmelki

karmelki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 10 miesięcy temu
    Czy istnieje przepis na karmelki dla osob z calkowita nietolerancja mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 1 lat temu
    Przepraszam czy można dodać miodu skrystalizowanego ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że tak. Powinien rozpuścić się podczas gotowania. Możesz też najpierw wsadzić słoik z miodem do gorącej wody. Zrobi się znowu płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 1 lat temu
    Dzień dobry, chciałabym zrobić te karmelki ale mam w domu tylko cukier trzcinowy i muscovado. Czy któryś z nich się nada? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    hmm... czyli jak będę gotowała krócej to uzyskam płynne toffi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dżoana · 5 lat temu
    witam was, właśnie zrobiłam pralinki ale pokusiłam się i gotowałam je nieco dłużej i powiem, że wyszły nic innego jak kupowane przez nas dropsy Werthels Oryginal, dodam jeszcze że zamiast miodu można śmiało użyć golden syroupu oczywiście w taj samej ilości, a tak na marginesie wyszły pyszne, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Przepiękne! Wyglądają idealnie i pewnie wspaniale smakują, muszę wypróbować ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Świetny pomysł, są prześliczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 5 lat temu
    Bardzo mi się podobają o takim kształcie, mam pytanie bo mam pełno foremek silikonowych takich do lodu czy takie się nadają?wytrzymają wlanie gorącej masy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak. Takie foremki są przeznaczone najczęściej do mrożenia jak i do pieczenia, więc spokojnie można gorącą masę do nich rozlać. Na pewno taka informacja jest na opakowaniu lub ulotce do foremki, ale jeśli jej nie masz to nie przejmowałabym się tym tylko zrobiła karmelki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 5 lat temu
    Genialnie wyglądają w tych foremkach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Uwielbiam takie - im bardziej się lepią do zębów, tym lepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Boski pomysł. Takie karmelki mogą być świetnym prezentem:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kats · 5 lat temu
    Przepiękne. Dzięki za rady dotyczące czasu gotowania, moje karmelki kiedyś nie zastygły i masę wyjadaliśmy łyżką z formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ladylaura. · 5 lat temu
    Słodkie maleństwa ,pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony