Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
40 Komentarzy

Chleb z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka :)

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • sól (do ziemniaków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 42g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut

02

Ciasto zaraz po uformowaniu.

03

Ciasto po 30 minutach.

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
  2. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nela · 2 miesięcy temu
    Czy można pięć w keksowkach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 miesięcy temu
    czy może być mąka typ 500, bo tylko taką znalazłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Pieke duzo roznych chlebkow, ale ten najlepszy.Ja po upieczeniu dodatkowo przesmarowuje wierch chlebka pedzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Po przestygnieciu chlebek ma wtedy sliczna ,blyszczaca i chrupiaca skorke.Tak naprawde podpatrzylam jak to robia zawodowi piekarze.Smacznego!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Refael72 · 1 lat temu
    Znowu zrobiłem chleb. Dodatkowo dodałem suszone pomidory.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Refael72 · 1 lat temu
    Dopiero zaczynam przygodę z piekarnictwem, więc zrobiłem trochę błędów.
    Zapomniałem o jajku.
    Za długo miesiłem ciasto i wyszedł klajster (udało się odratować poprzez dodanie mąki).
    Ale wyszło.
    I koleżanki chwalą .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    danka · 2 lat temu
    Wspaniały, najlepszy chlebek jaki upiekłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. To najlepszy chleb jaki upiekłam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    10 minut temu wyciągnęłam z piekarnika.
    Najlepszy jasny chleb jaki jadłam!
    Polecam z całego serca.

    Dzięki za świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ceina · 3 lat temu
    Wyrósł tak pięknie,że wkładając do pieca pobłogosławiłam ten chleb,a po wyjeciu z pieca ucałowałam.Pyszny,mięciutki.Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Chlebek bardzo pyszny. Dzisiaj upiekłam i już się niż zajadam☺ Pieklam go automacie do chleba, dodałam słonecznik, dynię i płatki owsiane. Wyszedł rewelacyjny. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Violka · 3 lat temu
    wspaniały chlebek.po prostu "palce lizac" nie mogę się nim zachwycić.Dziękuję za przepis:)Pozdrawiam serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aldi · 4 lat temu
    Chleb przepyszny!!!Mieciutki i dlugo swiezy.Ja daje do niego jesszcze kolo 80 g zakwasu,swojego Niebo w gebie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolcia · 4 lat temu
    Dzis robilam ten chlebus choc przepis troszke zmodyfikowalam... Wyszedl pyszny... Taki mieciutki w srodku:) Dziekuje za przepis. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Chleb smakuje niebiańsko!!!! Prosty w wykonaniu a rezultat-przepyszny.Mąż poczęstował w pracy wspólników....efekt:mam upiec trzy sztuki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lidia · 5 lat temu
    naprawde dobry przepis chleb jest pyszny . zrobilam go bez problemu i wyszedl doskonaly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Rewelacja. Dodalam jeszcze do ciasta orzechy włoskie. Niebo w gębie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuglarz · 5 lat temu
    Martynko, musisz dodać też drożdży...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Misiałke · 5 lat temu
    Mój Boże! W życiu nie jadłem tak dobrego chleba! Ziemniaki trochę źle rozdrobniłem,ale i tak jest pyszny :)! A i zużyłem trochę więcej mąki,bo strasznie mi się kleiło ciasto,i dolewałem wody :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 5 lat temu
    Upieklam , naprawde dobry i pachnacy. Co do zakalca Martynko ,mysle ze musisz poczytac wiecej o pieczeniu ciasta drozdzowego , bo tym ten chlebek jest. Troche pracowitosci , ciepla i wyszedl rewelacyjny. Pamietam jak kiedys na swieta zawsze pieklam paczki , tez to ciasto wyrabialam kilkakrotnie jak ten chlebek .Nie przejmuj sie jak pierwsze wypieki nie wychodza , z czasem nauczysz sie ze bialka ubija sie z jaj prosto z lodowki , zoltka zas lubia lyzeczke goracej wody , albo byc ubijane na parze, ciasto drozdzowe by urosnac musi miec ciepelko, aby drozdzaki fermentowaly, itd , itp...Sciskam . Dziekuje za te roznorakie przepisy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    W trakcie weekendu majowego przetestowalam trzy kolejne Pani przepisy: m. in. upiekliśmy z mężem ten wlaśnie chlebek, zrobiliśmy sernik krowkowy i tort zygzaka mcquina. Wszystko super, smaczne, boskie i gościom smakowalo, a tort (poki goscie nie przyszli) to syn co jakis czas podgladal w lodowce i nie mogl sie doczekac. Dziekuje i polecam wszystkim

Polub nas na ...

Początek strony