Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka :)

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • sól (do ziemniaków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 42g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut

02

Ciasto zaraz po uformowaniu.

03

Ciasto po 30 minutach.

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
  2. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (38)

  1. Ewa

Pieke duzo roznych chlebkow, ale ten najlepszy.Ja po upieczeniu dodatkowo przesmarowuje wierch chlebka pedzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Po przestygnieciu chlebek ma wtedy sliczna ,blyszczaca i chrupiaca skorke.Tak naprawde podpatrzylam jak to...

Pieke duzo roznych chlebkow, ale ten najlepszy.Ja po upieczeniu dodatkowo przesmarowuje wierch chlebka pedzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Po przestygnieciu chlebek ma wtedy sliczna ,blyszczaca i chrupiaca skorke.Tak naprawde podpatrzylam jak to robia zawodowi piekarze.Smacznego!!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Refael72

Znowu zrobiłem chleb. Dodatkowo dodałem suszone pomidory.

  Załączniki
 
  1. Refael72

Dopiero zaczynam przygodę z piekarnictwem, więc zrobiłem trochę błędów.
Zapomniałem o jajku.
Za długo miesiłem ciasto i wyszedł klajster (udało się odratować poprzez dodanie mąki).
Ale wyszło.
I koleżanki chwalą .

  Załączniki
 
  1. danka

Wspaniały, najlepszy chlebek jaki upiekłam.

  Załączniki
 
  1. Izabela

Dziękuję za ten przepis. To najlepszy chleb jaki upiekłam!

  Załączniki
 
  1. Anna

10 minut temu wyciągnęłam z piekarnika.
Najlepszy jasny chleb jaki jadłam!
Polecam z całego serca.

Dzięki za świetny przepis!

  Załączniki
 
  1. Ceina

Wyrósł tak pięknie,że wkładając do pieca pobłogosławiłam ten chleb,a po wyjeciu z pieca ucałowałam.Pyszny,mięciutki.Dziękuje za przepis.

  Załączniki
 
  1. Agata

Chlebek bardzo pyszny. Dzisiaj upiekłam i już się niż zajadam☺ Pieklam go automacie do chleba, dodałam słonecznik, dynię i płatki owsiane. Wyszedł rewelacyjny. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Violka

wspaniały chlebek.po prostu "palce lizac" nie mogę się nim zachwycić.Dziękuję za przepisPozdrawiam serdecznie :-)

  Załączniki
 
  1. aldi

Chleb przepyszny!!!Mieciutki i dlugo swiezy.Ja daje do niego jesszcze kolo 80 g zakwasu,swojego Niebo w gebie !

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony