Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Chleb zmieniający życie

Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.

Składniki na keksówkę 25 cm:

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 145 g płatków owsianych, jaglanych lub ryżowych (lub mieszanka tych płatków)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki nasion babki płesznik lub 3 łyżki zmielonych nasion (Psyllium*)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu, w przypadku diety bezcukrowej szczypta stewii)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee (45 g)
  • 350 g wody

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Olej kokosowy lub masło roztopić. Odstawić na bok.
  3. W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki płesznik oraz sól.
  4. W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.
  5. Połączyć składniki z obu misek i wymieszać.
  6. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
  8. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
  9. Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wodę, olej kokosowy i syrop klonowy przełożyć do naczynia miksującego i roztopić 2 min/37°C/obr. 3.
  3. Osobno w misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki płesznik oraz sól.
  4. Do naczynia miksującego z wodą, tłuszczem i syropem dodać suche składniki z miski i połączyć 3 min/Interwał.
  5. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
  7. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
  8. Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.

Uwaga:

* Po niemiecku Flohsamen (nasiona babki płesznik) i Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski na proszek)

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mynewroots.org

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaura · 9 dni temu
    A jak on zmienia życie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 dni temu
      Odsyłam do źródła. Proszę kliknąć na link, na końcu przepisu, gdzie podałam link do oryginalnego przepisu i przeczytać co pisze autorka chleba o nim

Polub nas na ...

Początek strony