Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura ze świeżego rabarbaru i suszonych fig. Jest słodka i wcale nie kwaskowa od rabarbaru. W smaku mocno dominują figi. Rabarbar jest raczej składnikiem pobocznym. Myślę, że konfitura przypadnie do gustu osobom lubiącym klasyczne konfitury (dżemy), nie niskosłodzone. Mnie najlepiej smakuje na pieczywie w połączeniu z serem białym.

Składniki:

  • 150g suszonych fig
  • 500g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 500g cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • ewentualnie 2 łyżki rumu lub whisky

Sposób przygotowania:

  1. Figi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Rabarbar umyć i pokroić na małe, ok. 1cm kawałki. (Rabarbar dodatkowo obrałam).
  3. Figi i rabarbar przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok. 
  4. Na następny dzień dodać sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Zagotować. Gotować na średnim ogniu ok. 15 min. (u mnie 20min), aż masa zgęstnieje.
  5. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  7. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony